Retrospectiva a 15 ONG-ri partenere în prima jumătate a lui 2020



După 6 luni de discuții on-line și numeroase zoom-uri organizate în cadrul proiectului „Împuternicirea tinerilor din mediul rural din RM - YEP”, Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) s-a întâlnit în sfârșit față în față cu partenerii săi locali. Respectând condițiile impuse de autorități, și într-o atmosferă amicală, cele 15 ONG-ri partenere în proiect au povestit despre realizările grupurilor de inițiativă în perioada ianuarie – august 2020, provocările cu care s-au confruntat,

ce putem face mai bine și mai țintit pentru cele 30 comunități unde activează IRI. Vedeți mai jos rezultatele prezentate în 2 infografice:

PP 1 1

PP 2 1

 ,,Una din provocările cu care ne-am confruntat a fost să câștigăm încrederea comunității, care era foarte reticentă că grupul de inițiativă de tineri poate schimba ceva în comunitate, însă prin inițiativele noastre am demonstrat că putem schimba lucrurile în comunitate, iar tinerii sunt motivați să se implice”, Alina ȚUGUI, coordonator AO Baștina, rn Râșcani.

,,Tinerii aveau frică să se întâlnească față în față cu reprezentanți APL și să le vorbească despre problemele tinerilor identificate în comunitate, însă cunoștințele acumulate la sesiunile organizate în cadrul Academiei Tinerilor Activiști pe diferite teme, i-au ajutat pe tineri să pună în practică tehnicile de comunicare cu factorii de decizie comunitari, cum să ia decizii la nivel local și cum să folosească practicile de succes în leadership. În urma acestor sesiuni, tinerii au reușit să meargă la dl primar și să discute despre colaborarea cu grupul de inițiativă local și susținerea acțiunilor tinerilor”, Irina URECHE, președinte AO Future Generation, Bălți.        

,,Pentru noi provocarea cea mare a fost atragerea tinerilor și cultivarea spiritului civic în regim online pentru al menține pe mult timp. Este un proces mai lung la care lucrăm în continuu împreună cu tinerii”, Elena MINA, președinte AO Moms in Action, Comrat, UTA Gagauzia.  

În cadrul Fika-time (termen din limba suedeză ce presupune socializarea la o cafeluță), reprezentanții celor 15 ONG-ri au împărtășit practicile de succes în implementarea proiectului la nivel local pentru perioada ianuarie – august 2020.  

,,La sesiunile de leadership și mobilizare comunitară din cadrul Academiei Tinerilor Activiști am invitat ca speakeri experți din România pentru a face schimb de bune practici cu grupurile de inițiativă din cele 2 comunități rurale pe care le mentorăm în proiectul YEP”, Veronica GARBUZ, coordonator AO Moștenitorii, mun. Bălți.

,,Una din practicile noastre de succes este experiența noastră de interacțiune cu agenții economici și factorii de interes la nivel local care ne ajută să îi implicăm la implementarea activităților comunitare”, Arcadie BACIU, președinte AO Satus Primus STUDIORUM, rn. Anenii Noi.

,,Pentru a schimba mentalitatea și percepția de gândire pentru a realiza ceva în comunitate, este nevoie de implicarea cetățenilor”, Ruslan STÎNGA, director executiv IRI.

În a doua parte a zilei am discutat despre planurile de viitor a partenerilor locali. După vizita la Chișinău, cele 15 ONG-ri locale vor lucra, împreună cu cele 30 grupuri de inițiativă, la crearea viziunii comunității cu oportunități pentru tineri. Elaborarea viziunii este un exercițiu practic ce rezultă din analiza datelor chestionarelor completate de 1500 tineri din 30 comunități partenere. Grupurile de inițiativă din cele 30 comunități urmează să invite reprezentați APL, factori de interes din comunitate și să dezvolte viziunea unei comunități competitive pentru tineri. În perioada septembrie – octombrie 2020, grupurile de inițiativă, împreună cu partenerii locali vor elabora un plan de acțiuni pentru tineri, iar în luna noiembrie grupurile de inițiativă îl vor prezenta la Consiliul Local.

,,Cu un plan de acțiuni, veți fi mai disciplinați. Primarii pot solicita mai mulți bani pentru bugetul local în baza solicitării activităților voastre”, Tatiana COSTEV, co-director executiv IRI.     

Cu această ocazie echipa IRI le-a mulțumit tuturor partenerilor pentru curaj, responsabilitate, munca valoroasă și dorința de a mișca lucrurile la nivel local în pofida pandemiei.  

Activitatea este parte a programului „Împuternicirea tinerilor din mediul rural (YEP)”, implementat de către Institutul pentru Inițiative Rurale în Moldova (IRI) în parteneriat cu Great Lakes Community Action Partnership (GLCAP), Ohio, USA cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Pentru mai multe fotografii de la eveniment accesați pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (IRI).

111