Peste 150 de tineri reprezentanți ai partidelor politice, familiarizați cu procesele electorale și pregătiți pentru organizarea unui scrutin local



Unul din principalele scopuri ale Forumului Național al Tinerilor în Domeniul Electoral a fost să aducă la cunoștința participanților particularitățile alegerilor locale generale, care urmează să se desfășoare în toamna acestui an. Tot în cadrul acestui eveniment, au avut loc discuții despre participarea civică în alegeri și importanța mandatului aleșilor local.

Instruirea în domeniul electoral a alegătorilor, în special a tinerilor, este una din prioritățile Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, a menționat Directoarea adjunctă a instituției, Angela Caraman.  Ea a amintit că instituția pe care o reprezintă a elaborat și implementat mai multe programe de instruire și de stimulare a participării la alegeri pentru diferite categorii de alegători. „Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral este încă o activitate care are la bază instruirea și simularea proceselor electorale, ceea ce formează și fundamentul CICDE. Se spune că oamenii învață mai cu seamă din propria experiență. Prin urmare, noi trebuie să le oferim tinerilor oportunități pentru aceste experiențe, să sporim capacitățile lor de implicare în activitatea civică sau politică”, a punctat Angela Caraman.

Tinerii reprezintă unul dintre grupurile țintă și pentru Comisia Electorală Centrală pentru desfășurarea activităților de informare și educație electorală,  a menționat șeful-adjunct al Direcției Comunicare, Relații publice și Mass media a CEC, Corneliu Pasat. „Este important ca ei să se implice activ în procesele electorale nu doar ca alegători, dar și în calitate de candidați, funcționari electorali, observatori, voluntari etc”, a accentuat Corneliu Pasat.

Iar Alla Skvorțova, specialistă de programe, Guvernare Efectivă din cadrul PNUD Moldova s-a referit la importanța implicării cât mai active în procesul electoral pentru a-i oferi mai multă credibilitate și transparență. „Suntem aici pentru a reflecta asupra modului în care fiecare dintre noi poate să contribuie la viitorul Republicii Moldova prin participarea în procesul electoral, care va deveni astfel unul mai credibil, mai transparent și mai incluziv”, a declarat ea.

Participanții la eveniment au lucrat  timp de 3 zile în 5 ateliere diferite, care au avut drept scop organizarea unei simulări a zilei alegerilor cât mai aproape de realitate. În prima zi, tinerii au făcut cunoștință cu grupurile din care fac parte și au fost inițiați asupra principiilor și particularităților de activitate a acestora. Cei din grupurile concurenților electorali au format partide politice, au ales conducerea formațiunilor și au pregătit actele de înregistrare în cursa electorală pentru alegerile locale generale. A doua zi a fost dedicată pregătirii campaniei electorale, a sloganelor și platformelor electorale, dar și dezbaterilor simulate. În ultima zi, au fost organizate alegeri locale, în conformitate cu toate regulile și procedurile de desfășurare - turul I și, în funcție de rezultate, turul II de scrutin.

Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Prima ediție a Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral a avut loc în luna noiembrie 2018.

Pentru a vizualiza mai multe poze, accesați link-ul http://cicde.md/index.php?pag=news&id=1063&rid=2009&l=ro

  Z9A1371