Campanie media privind drepturile omului



Centrul de Investigaţii  Jurnalistice (CIN) a lansat vineri,  5 februarie, în cadrul Clubului Jurnalistilor de Investigatie, Campania media privind drepturile omului. Prin acest proiect vom încerca să sensibilizăm opinia publică referitor la încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi să sesizăm factorii de decizie care trebuie să întreprindă măsuri pentru a schimba situaţia.

Echipa CIN îşi propune să identifice domeniile în care se încalcă grav şi frecvent drepturile omului şi să investigheze cazuri concrete, să le aducă în atenţia opiniei publice şi să determine autorităţile să-şi schimbe atitudinea, să modifice legislaţia, dacă este cazul, şi să-i tragă la răspundere pe cei ce se fac vinovaţi de violarea drepturilor şi libertăţilor omului.

În Republica Moldova se încalcă grav drepturile omului în diferite domenii, arată mai multe rapoarte şi studii naţionale şi internaţionale. O dovadă în acest sens sunt şi numeroasele dosare de condamnare a R. Moldova de către CEDO. Această situaţie este şi o consecinţă a faptului că cetăţenii nu cunosc propriile drepturi, legislaţia, de multe ori nu ştiu unde să se adreseze după ajutor, se tem să o facă sau, pur şi simplu, nu cred că problema lor ar putea fi rezolvată. Echipa CIN, formată din jurnalişti de investigaţie, va monitoriza situaţia în diferite domenii, felul cum se realizează programele naţionale în domeniul drepturilor omului, va face parteneriate cu organizaţiile neguvernamentale active în domeniul drepturilor omului pentru a identifica şi a contribui la soluţionarea situaţiilor grave care afectează cetăţenii şi a-i încuraja pe aceştia să declare cazurile la organele abilitate. Investigaţiile realizate în cadrul campaniei vor fi publicate în presa naţională şi locală. Toate cazurile investigate de jurnalişti vor fi monitorizate până la finalizarea lor, la fel ca şi reacţiile organelor abilitate. Cele mai grave probleme legate de încălcarea drepturilor omului vor fi dezbătute în cadrul şedinţelor Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie.

Un jurist antrenat în proiect va acorda asistenţă jurnaliştilor la investigarea şi documentarea articolelor.

Campania media privind drepturile omului este derulată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

 

5 februarie, 2009

 

Echipa Centrului de Investigaţii Jurnalistice

www.investigatii.md