Cetăţenii sunt învăţaţi să scrie petiţii

Cetăţenii sunt învăţaţi să scrie petiţii  Asociaţia "Hyde Park” a iniţiat campania „Ai dreptul să ştii”. În dimineaţa zilei de sâmbătă, 26 septembrie, trecătorii prin Grădina publică „Ştefan cel Mare” din Chişinău erau învăţaţi să scrie cereri sau petiţii pentru acces la informaţie, pe care organizatorii ulterior le vor transmite instituţiilor vizate, transmite Info-Prim Neo.

Pe Aleea Clasicilor din parc au fost instalate şi câteva centre de informare, unde, pe parcursul zilei, vor fi expuse public mai multe modele de cereri privind accesul la informaţie.

„Ne dorim să-i învăţăm pe cei care doresc să scrie cereri de solicitare de informaţie, o să le spunem care este cadrul legal în acest domeniu. Oamenii trebuie să aibă curajul să solicite orice informaţie, pentru că este un drept”, a spus Parascovia Topadă, preşedintele „Hyde Park”.

Un alt scop al campaniei ţine de responsabilizarea funcţionarilor publici, care deseori nu sunt deschişi pentru a oferi informaţie.

Acţiunea „Hyde Park” va continua şi în următoarele zile. Duminică, 27 septembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, va avea loc un miting cu genericul „Avem nevoie de Legea Lustraţiei în R. Moldova?”.

În cadrul acţiunii, autorii protestului vor cere de la noua guvernare deschiderea arhivelor KGB, dar şi a dosarelor recente, care au fost întocmite pe criterii politice. „Hyde Park” insistă să fie demascaţi cei care au presecutat, susţinând că acele persoane nu merită să deţină funcţii publice.

„Prin aceste acţiuni vrem să prevenim pe viitor venirea la putere nu doar a unor persoane corupte, dar a unor persoane care au fost informatori şi şi-au format o gândire de persoane care să opreseze”, a mai spus Parascovia Topadă.

Acţiunile Asociaţiei „Hyde Park” sunt organizate în contextul Zilei Internaţionale a Dreptului de a Şti, marcată la 28 septembrie.

Info-Prim Neo