Consiliul de Presă dă start consultărilor privind completarea Codului deontologic al jurnalistului

Consiliu de Presă a elaborat, în parteneriat cu experți ai organizației internaționale Freedom House, completări la Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, pe care le propune consultărilor comunității jurnalistice din țară, dar și tuturor părților interesate.

Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova în versiunea actuală a fost adoptat în anul 2011. Necesitatea completării lui este determinată de evoluția tehnologiilor informaționale care au impact direct și semnificativ asupra modului în care activează actualmente mass-media, inclusiv cea on-line.  Propunerile de completare a Codului vizează fenomene nocive pentru public, precum fake news, dezinformare, manipulare, etc.; concretizează situațiile pe care ar trebui să le ocolească jurnalistul pentru a evita conflictele de interese; dezvoltă prevederi cu referire la subiecte jurnalistice în care protagoniști sunt persoane vulnerabile la discriminare.

Între propunerile de completare a Codului deontologic al jurnalistului se regăsesc norme de reflectare a rezultatelor sondajelor sociologice, inclusiv în perioadele electorale; încurajări pentru mass-media on-line și cele tradiționale cu pagini web oficiale, să publice datele de contact, autorii și sursele de finanțare. Completările includ și un capitol nou, referitor la relația dintre jurnalist și angajator.

Varianta completată a Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova în format word poate fi descărcată aici, iar în format pdf. - mai jos.

Propunerile de îmbunătățire a Codului sunt așteptate pe adresa Consiliului de Presă secretariat@consiliuldepresa.md până la data de 10 aprilie 2019.

În perioada 15-24 aprilie 2019, toate propunerile vor fi dezbătute în cadrul unor runde de consultări publice cu jurnaliștii și societatea civilă, iar la 3 mai 2019 va fi prezentat Codul deontologic îmbunătățit.