Peste 300 de chişinăuieni s-au mobilizat în campania de salubrizare a rîului Bîc din 4 aprilie

A devenit deja o tradiție ca în fiecare an, înaintea sărbătorilor de Paște, Centrul Național de Mediu să organizeze campania de salubrizare a malurilor rîului Bîc. Nu este bine să transformăm campaniile de salubrizare în tradiţii, însă lipsa de cultură ne caracterizează pe noi, moldovenii, când la întrebarea – Unde duceţi gunoiul? obţinem un răspuns similar în toate localităţile ţării – Gunoiul îl ducem la rîpă. Doar că acea rîpă se varsă în rîu, şi apoi într-un rîu şi mai mare, care sunt utilizate de noi în diverse scopuri, cum ar fi irigarea produselor agricole alimentare, adăpatul animalelor domestice (pe care noi ulterior le consumăm în formă de produse de carne, lactate etc.), piscicultură, atât de răspîndită pe întreg teritoriu al ţării, aprovizionare cu apă potabilă (cum ar fi mun. Chişinău) şi alte scopuri. Din păcate amenzile sunt atât de mici, şi cultură ecologică a populaţiei este atât de joasă, că am putea spune cu siguranţă, că această tradiţie se va înrădăcina pe multe decenii în ţara noastră, dacă nu vor fi mărite amenzile pentru nerespectarea legislaţiei de mediu pînă la nivelul celor din ţările UE raportate la salariul mediu pe economie.

microinvest

Anul acesta, am organizat acțiunea pe strada Calea Basarabiei din municipiul Chișinău, care este o zonă extrem de afectată de diferite surse de poluare și care arată trist din cauza atitudinii iresponsabile și indiferenței umane. La apelul nostru au răspuns cca 300 de cetățeni activi de diferite vîrste, care activează în diferite instituții din Chișinău, de la angajați ai companiilor private din Chișinău pînă la funcționari publici – cetățeni responsabili, care nu s-au lăsat intimidaţi de timpul cam rece şi posomorât, dar nici de mormanele de deşeuri aruncate de oamenii iresponsabili.

mm

Înarmați cu saci de gunoi, mănuși și greble, participanții s-au împărțit în mai multe echipe pentru a curăţi rîul pe o lungime de cca 10 km. Timp de 3-4 ore de muncă, aceștia au reușit să adune împreună 1100 de saci de deşeuri menajere solide cu un volum de 120 l fiecare sac, care au fost transportați de către ÎM „Asociaţia de gospodărire a spațiilor verzi” la gunoiște.

Vrem să aducem sincere mulțumiri Ministrului Mediului, domnului Serghei Palihovici, care a fost receptiv la invitaţia noastră și a implicat toate instituțiile subordonate ministerului să participe activ în acțiune.

Apreciem contribuția importantă a domnului Vitalie Curărari, Șeful Inspectoratului Ecologic de Stat, desemnat de către Ministerul Mediului pentru mobilizarea unui număr larg de personal din instituțiile subordonate ministerului la campania de salubrizare a râului Bîc.

ion aec

De asemenea suntem recunoscători domnilor Lilian Munteanu, Șeful Agenției Ecologice Chișinău, Veaceslav Vlădicescu, Directorul Agenției „Apele Moldovei”, Anatolie Puțuntica, Directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, care au fost deschiși și au implicat un număr semnificativ de participanți din instituțiile administrate.

am

Totodată, vrem să-i mulțumim Ministrului Apărării, domnul Viorel Cibotaru, care a mobilizat 61 de militari din cadrul Academiei Militare a forțelor armate „Alexandru cel Bun” la acțiune. Acești tineri, au fost un exemplu pentru ceilalți participanți, care au fost foarte activi și harnici la colectarea deşeurilor.

ilitari

În acelaşi timp mulțumim reprezentanţilor Partidului Verde Ecologist din Moldova care s-a alăturat activ campaniei de salubrizare.

De asemenea, aducem mulțumiri ONG-urilor de mediu „Ecosfera” şi „EcoContact” că au fost solidare cu organizatorii și au participat la acțiune.

11057253 948986945140921 8858871201741107674 n

Și nu în ultimul rînd, mulţumim companiilor private Microinvest, Glass Container și Coca Cola Hellenic, care au dat curs invitației, reușind să mobilizeze angajații lor într-un număr semnificativ pentru a participa la campania de salubrizare, astfel arătând un exemplu remarcabil de responsabilitate socială corporativă atât pentru societate, cât şi pentru alţi agenţi economici.

Agrm

Ziua de 4 aprilie ne-a demonstrat că schimbarea se produce doar dacă ne implicăm şi doar dacă ne unim eforturile, indiferent de domeniul de activitate, vîrstă și interese. În continuare vom colabora împreună pentru a majora nivelul amenzilor pentru aruncarea ilegală a deşeurilor care la moment sunt doar simbolice. Suntem siguri că doar prin efort comun vom reuși să reabilităm rîurile noastre, calitatea cărora are un impact direct asupra sănătăţii noastre şi dezvoltării ţării!

Mai multe poze de la acţiune pot fi vizualizate aici

Detalii despre organizator şi parteneri pot fi vizualizate aici

 Acțiunea a fost organizată de Centrul Naţional de Mediu şi face parte din șirul de activităţi realizate în cadrul campaniei „Iubește-ți rîul!” și proiectul "Rîurile noastre – provocarea apelor transfrontaliere", finanțat de Programul de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD și cofinanțat de Fundația EcoCatalyst Foundation.

2a94648a81fb80a26ff8cb44b8d74711

  b329d0af082c5618747e707ce1ca8e87

2 jpgeco cat

 


Contribuie la continuarea proiectului CIVIC.MD. Devino susținător, donează aici.

Become a Patron!Descopera ONG

Descopera Finanțatori

Active în ultima săptămănă