Instrumentul analitic Score-Card a fost finalizat și este disponibil celor interesați de domeniul apei și sanitației în R. Moldova!



Instrumentul analitic Score-Card a fost finalizat

și este disponibil celor interesați de domeniul apei și sanitației

în R. Moldova! 

Asociația„Solidaritate Europeană pentru Apă în Moldova”a finalizat cu succes implementarea instrumentului Analitic de evaluare a aspectelor Echitații în domeniul apa și sanitație, Score-card.

In urma pilotării metodologiei date în cadrul a patru ateliere de lucru desfășurate de către AO SEAM cu participarea activă a experților Ministerului Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Sănătății, Agentiei Elvetiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Agenției Apele Moldovei, Agenției Naționale de Reglementare în Energetica, Asociației Apa-Canal, Proiectul ApaSan, Congresul Autorităților Locale din Moldova, Eco-Tiras, Centrul Național de Mediu, Comisia Economica ONU pentru Europa și Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a fost sumat punctajul mediu al instrumentului. Documentul conține date generale, cît și concluzii specifice, rezultate a exercitiului desfășurat de către Alexei Buzu, expert național cu aportul deosebit al experților internaționali Hanna Tsvietkova, (Mama-86, Ukraina), Chantal Demilchampsi R.M. Hurtado, experți ai Comisiei Economice a Națiunilor Unite pentru Europa.

Instrument analitic Score-Card prezintă un chestionar de auto-evaluare a echității în sectorul apă și sanitație, elaborat de către Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa,  creat pentru a ajuta guvernele și alte structure interesate în cartografiere a situației la nivel Național sau Local.

De asemenea, acest exercițiu oferă posibilitatea identificării priorităților conexe, discutarea acțiunilor de viitor și evaluarea progresului în domeniul abordat.

Implementarea instrumentului Score-card face parte din Proiectul «Solidarity, Youth and Water in Moldova» cu referință la Implementarea Mecanismului de Solidaritate pentru Apă în Moldova, cu susținerea Ministerului Mediului al Republicii Moldova, Comisiei Economice a Națiunilor Unite pentru Europa și finanțat de către Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare

Documentul poate fi accesat aici:http://seam.md/media/publicatii/

*****

Accesul la apă și sanitație a fost recunoscut un drept uman primordial de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite și Consiliul pentru Drepturile Omului. Acest drept impune tuturor cetățenilor, fără discriminare disponibilitatea, acceptabilitatea, siguranta și accesibilitatea de preț a apei și sanitatiei.

Contacte:

Asociația “Solidaritate Europeană pentru Apă în Moldova”

Tel./ fax: +373 22 233206

Mob.: 373 79770977

E-mail: contact@seam.md

Adresa:Chișinău, str. Sfatul Țării 9, of.10