Autoritățile locale din centul țării învață cum pot spori calitatea serviciilor de utilitate publică prin cooperarea intercomunitară



collage-2014-10-29

Costești, Ialoveni, 29 Octombrie 2014 — Un grup de reprezentanți ai autorităților publice locale și a Întreprinderilor Municipale de gestionare a deșeurilor solide din Regiunea de Dezvoltare Centru (RDC) s-au întrunit, astăzi, pentru a discuta despre coperarea intercomunitară în vederea implementării proiectelor regionale de succes.

Atelierul de lucru a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) în parteneriat cu Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice în Republica Moldova", realizat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

La ședință au participat mai mulți experți din România și Republica Moldova, oferiți de GIZ, care au adus exemple concrete de cooperare din experiența personală în domeniul implementării proiectelor și au îndemnat partcipanții la atelier să profite de această ocazie pentru a stabili o platformă de dialog dintre (APL) de nivelele I și II, precum și Întreprinderile Municipale de gestionare a deșeurilor solide din RDC.

Participanții au identificat avantajele cooperării intercomunitare și mecanismele necesare pentru inițierea dialogului local în vederea dezvoltării cooperării intercomunitare pentru prestarea în comun a serviciilor calitative de management al deșeurilor solide (MDS).

De asemenea, cei prezenți au fost informați depre Programul Regional Sectorial din domeniul MDS pentru Regiunea de Dezvoltare Centru, care a fost aprobat de Consiliul Regional pentru Dezvoltare Centru în luna iunie, curent. Tot aici au fost prezentate și proiectele implementate de ADR Centru în domeniul managementului deșeurilor solide, dar și exemple frumoase de cooperare intercomunitară care au fost stabilite pentru realizarea proiectelor de dezvoltare comune.

În urma discuțiilor interactive grupurile de lucru au stabilit că este indispensabilă dezvoltarea capacităților instituționale și conștientizarea faptului că regionalizarea furnizării serviciilor este o necesitate, care se poate realiza prin cooperarea intercomunitară.