Career Speed Dating II - eveniment de îndrumare profesională a tinerilor liceeni



Career Speed Dating II

Odată cu atingerea unei noi trepte în învățământ, mulți liceeni încep să-și pună unele din cele mai importante întrebări: ”Care este domeniul professional în care aș vrea să activez în viitor? Oare ce este compatibil pentru caracterul și activitățile mele? Voi reuși oare să țin piept concurenței? Dar…dacă mă răzgândesc ?”. Din cauza lipsei de informare, mulți dintre tineri întâmpină obstacole în luarea deciziei, de aceea este important să cunoaștem dinainte anumite aspecte sau mici secrete ale căii profesionale alese.

Leadershe Club a venit în ajutorul tinerilor cu cea de a II-a ediție a seminarului Career Speed Dating în care tinerii au putut să țină o convorbire deschisă cu experți din domeniul dreptului, marketing și economie, să le adreseze întrebări și să acumuleze informație veridică direct de la surse experimentate și sigure. Pe 23 octombrie, în incinta Tucano Coffee Costa Rica, 17 tineri proactivi au avut o discuție utilă cu specialiști ca Dumitru Bordea, Ana Moghilda și Dana Guzun din domeniul marketing ; Ecaterina Rojnevschi și Nadejda Radu din sfera economică și experții de la Drept : Vladimir Palamarciuc și Ana Galus .

Majoritatea dilemelor au fost legate de întrebarea primordială în alegerea carierei : ”Care sunt competențele unui expert și cum găsim de lucru pe piața Republicii Moldova ?”. La cât de diferite par domeniile, este interesant faptul că majoritatea au răspuns cu un singur cuvânt :

”experiență”

Vladimir Palamarciuc, Ecaterina Rojnevschi și Anna Moghilda au îndrumat tinerii să se implice cât mai mult în voluntariat și practică, Dumitru Bordea și Dana Guzun au asigurat tinerii că în Moldova poți avea o carieră de succes pentru că :

”Dacă ești bun în ceea ce faci, nu contează ce ai absolvit” (Dana Guzun).

Un alt punct la care s-au intersectat toate domeniile au fost principiile pe care le aplică specialiștii în cariera lor : munca asiduă, studierea concurenței și a noilor tehnologii sau inovații, și permanenta perfecționare prin studiere și învățare deoarece :

”Procesele se schimbă, lumea se schimbă în permanență” ( Nadejda Radu).

Întrebându-i despre rețeta succesului, experții fiecărui domeniu au răspuns diferit : Dana Guzun de la marketng a punctat deschiderea, pozitivismul și legăturile cu jurnaliștii, precum și mai mult de 600 prieteni pe Facebook iar Vladimir Palamarciuc, președintele Asociației Tinerilor Avocați s-a împărtășit cu cele 2 ingrediente a succesului unui avocat : voința și sănătatea, deoarece :

”Un bun avocat e cel care aplicând dreptul, aplică valorile de conduită în societate.” (Vladimir Palamariuc)

Career Speed Dating nu se oprește aici. După un feedback excelent și o dorință mare de implicare din partea tinerilor, LeaderSHE Club va organiza și alte ediții a evenimentului cu scopul de a informa, ajuta și contribui la educarea unei generații de tineri specialiști hotărâți și proactivi.

Articol adaugat de: Armasu Iustina