Scoala de vara tinerii creativi schimba lumea



În perioada 22-27 iulie anul curent, în satul Coşniţa, raionul Dubăsari, la Centrul de Odihnă pentru Copii şi Tineret „Prietenia” se desfăşoară Şcoala de vară „Tinerii creativi schimbă lumea”. Evenimentul este o acţiune a proiectului Educaţia artistică şi culturală în contextul cooperării transfrontaliere durabile MIS ETC 2557, implementat de Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” în parteneriat cu Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti, Cernăuţi, Ucraina şi Asociaţia KULT-ART, Suceava, România.

S-au înscris în jur de 200 de elevi din Republica Moldova, Ucraina şi România care participă la ateliere creative meşteşugăreşti, workshopuri, activităţi de voluntariat, cât şi seminare motivaţionale pentru a stabili relaţii de prietenie şi colaborare. Programul şcolii mai cuprinde şi Trainingul pentru manager de proiect cu aplicaţie în activităţi artistice publice susţinut de trainerul Gabriel Lazăr (APEC, Iaşi, România).

În cadrul activităţilor planificate de organizatorii Şcolii de vară au fost stabilite 7 ateliere de lucru pe interese şi aptitudini destinate elevilor: Mass-media şi tinerii; Valorile tradiţionale ale familiei; Comunicare eficientă şi persuasiune; Dezvoltare personală şi carieră; Identitate, diversitate culturală şi cooperare transfrontalieră; Voluntariat în comunitate; Dezvoltarea creativităţii.

Toate atelierele susţinute în cadrul şcolii de vară ţin să îmbunătăţească înţelegerea reciprocă a importanţei cooperării transfrontaliere contribuind astfel la dezvoltarea creativă şi personală a tinerilor pentru a fi mai receptivi la schimbările din regiunea UE.

La deschiderea Şcolii de vară au fost prezenţi partenerii proiectului din cele trei ţări implicate în Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova, elevi, cât şi invitaţi de onoare. Cuvântul de deschidere l-a avut directorul adjunct al Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga”, dnul Vitalie Belii, dr., conferenţiar universitar, care după salutul oficial şi prezentarea celor invitaţi la eveniment, a menţionat importanţa contribuţiei proiectului la intensificarea cooperării transfrontaliere şi apropierea oamenilor prin activităţi culturale.

Partenerul 1, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti, Cernăuţi, în persoana dlui preşedinte, Iurie Levcic, a subliniat că arta şi cultura nu ar trebui să lipsească din vieţile noastre de zi cu zi, cu atât mai mult pentru dezvoltarea unei societăţi sănătoase.

Partenerul 2, Asociaţia KULT-ART, Suceava, România, reprezentată de vicepreşedintele Anisia Simionov, a invitat asistenţa să fie deschisă şi tolerantă cu tot ce e nou şi divers, cât şi să înţeleagă importanţa unei bune cooperări transfrontaliere durabile.

În discursul său preşedintele raionului Dubăsari, Polcinschi Grigore, a subliniat relrevanţa desfăşurării acţiunii într-un context multicultural, unde indentitatea culturală este elementul definitoriu al omului în viaţă.  De asemenea, a ţinut să precizeze că  prezenţa sa la eveniment e motivată de dorinţa de a susţine astfel de activităţi culturale pentru a-i ajuta pe tinerii creativi să-şi atingă aspiraţiile, fiind convins că datorită elanului, ambiţiei şi dorinţei tinerilor schimbarea lumii spre frumos va fi un succes.

Sperăm că această Şcoală de vară va avea un impact pozitiv asupra participanţilor, cât şi a organizatorilor.

Articol adaugat de: Vitalie Belii
Alte articole de la acest autor: