A apărut Ghidul pentru media ”Reflectarea subiectului suicidului în presă” (versiunea electronică)



Instrumentul nr. 1 în lupta pentru prevenirea suicidului!

 

Statistica internațională sugerează că în cazul reflectării corecte a subiectului în presă, rata suicidelor scade cu pînă la 30%. Să prevenim suicidul împreună!

AO „Altruism”, cu susţinerea Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, a elaborat Ghidul pentru media: „Reflectarea subiectului suicidului în presă”. Acest manual destinat lucrătorilor media are scopul de a informa şi aduce la cunoştinţă jurnaliştilor din Republica Moldova principalele practici şi reguli generale de prezentare a subiectului suicidului în mass-media.

Ghidul este împărţit în patru părţi. Fiecare dintre acestea prezintă şi oferă informaţii atât despre suicid cât şi despre metodele corecte de prezentare a acestuia în presă.

Primul capitol este destinat dezbaterii stereotipurilor despre suicid, precum şi unei înţelegeri mai bune a conceptului de sinucidere.

Capitolul doi prezintă principii şi reguli generale de prezentare şi reflectare a cazurilor de sinucidere în presa din Republica Moldova. Sugestiile prezentate aici sunt bazate pe cercetările şi rezultatele câtorva organizaţii internaţionale care se ocupă îndeaproape de studierea acestui subiect.

În acest capitol sunt oferite informaţii exacte despre cele mai bune practici de prezentare a suicidului în mass-media:

  • Despre necesitatea de a forma o opinie corectă în legătură cu subiectul suicidului, înlăturând prejudecăţile şi stereotipurile;
  • Se recomandă utilizarea unui limbaj simplu şi nu simplificat, precum şi evitarea limbajului de senzaţionalizare;
  • Se recomandă evitarea titlurilor mari şi menţionarea cazurilor de suicid pe prima pagină sau ca subiect principal al unei ştiri/articol/reportaj;
  • Este recomandată evitarea menţionării locului unde a avut loc o sinucidere;
  • Este recomandată evitarea menţionării metodei utilizate într-un caz de suicid;
  • Se va evita distribuirea mesajului de adio;
  • Se solicită evitarea accentuării şi menţionării posibilelor părţi pozitive ale unui caz de suicid;
  • Este recomandată o atenţie deosebită în prezentarea mai multor cazuri de suicid ca având posibile conexiuni;
  • Este recomandată menţionarea serviciilor specializate de ajutor şi asistenţă etc.

Capitolul trei al acestui ghid prezintă câteva date statistice în legătură cu cazurile de suicid în Republica Moldova.

Capitolul patru, sau Anexa, pune la dispoziţie trei ştiri despre suicid (în limbile română, rusă şi engleză), care prezintă trei cazuri de sinucidere supra-cunoscute şi populare.

Toate acestea şi încă multe altele, alături de explicaţii şi detaliile necesare, le puteţi găsi în Ghidul pentru media, un accent aparte fiind pus pe înlăturarea şi dezminţirea miturilor despre suicid.

Ghidul este disponibil pe pagina web
AO „Altruism” aici: http://www.pentruviata.md/a-iesit-ghidul-pentru-media-disponibil-pe-site-urile-ao-altruism/

Pentru mai multe detalii sau în cazul în care nu reuşiti să găsiţi ghidul, vă rugăm să ne contactaţi pe adresa de email ajutor@pentruviata.md  sau la Linia Verde antisuicid 0 60 80 66 23

Dacă te simţi singur şi ai nevoie de cineva pentru a vorbi, nu ezita să iei legătura cu noi pe chat-ul anonim (îl găseşti în colţul dreapta-jos pe website-ul www.pentruviata.md). Ne poţi contacta în zilele de lucru între orele 19.00-21.00, iar specialistul nostru îţi va răspunde mereu. Tu nu eşti singur!