2014 - „Ograda Noastra” continuă să motiveze elevi din localități rurale să exceleze la învățătură



030614

Ultimul sunet în patru școli din Republica Moldova a adus bucurii și multe emoții pentru mulți copii din republica, dar mai ales pentru cei 16 laureați ai programului de premii a Centrului de Resurse și Consultanță „Ograda Noastra” ONG.
Această organizație și partenerii săi locali a patra oară consecutiv a oferit premii pentru a motiva elevi din localitățile rurale din RM să exceleze la învățătură și să promoveze activism civic în comunitatea lor.

Astfel 4 cîștigători ai premiului „Cel mai bun elev al școlii” au primit diplome și premii bănești în valoare de 1000 lei, iar 12 cîștigători ai premiului „Cel mai activ elev al școlii” – 400, 300, 200 și 100 lei.

„Sunt fericită și acum mult mai motivată pentru obținerea noilor rezultate în viitor” – susține Gabriela Chirilă, cîștigătoarea premiului „Cel mai bun elev al școlii” din satul Zîrnești, raionul Cahul.

Deși inițial organizația a planificat să premieze 9 copii, datorită implicării mai multor parteneri locali interesați a fost posibil premierea a încă 7 copii.

„Aceasta demonstrează un bun exemplu de mobilizare a comunităților la nivel local. Deci, se poate dacă se vrea. Este timpul ca și oamenii de la sate să spună NU indiferenței și apatiei. Asta își propune să facă „Ograda Noastra”, asta este de fapt scopul prioritar al proiectului” – a declarat Tatiana Costev, directorul executiv al Centrului de Resurse și Consultanță „Ograda Noastra” ONG.

Reamintim că pentru prima dată programul a fost lansat în anul 2011 în 2 comunități din sudul Republicii Moldova: raionul Cahul, satul Alexanderfeld, Gimnaziul „S. Esenin”, și Zîrnești, Liceul Teoretic „I. Creangă”. În 2012 programul a fost extins în satul Mingir, raionul Hîncești, Liceul Teoretic „Mingir”, și satul Gribova, raionul Drochia, Gimnaziul „Gribova”. În perioada existenței programului „Ograda Noastra” împreună cu parteneri a reușit să premieze 36 de elevi.

”Acest program este unic în țară și cu rezultate clare de succes. Cred ca e necesar ca acest program să fie extins și în alte școli din zonele rurale ale Republicii Moldova” – a declarat dna. Aliona Rîbac, director al Gimnaziului „Gribova” din satul Gribova, raionul Drochia.

Totodată „Ograda Noastra” ONG anunță că pentru anul viitor acest program se va extinde și în orașul Hîncești și invită persoanele/organizațiile interesate, inclusiv Guvernul Republicii Moldova să se implice în acest proiect.

Programul de premii face parte din Programul de incluziune socială al Centrului de Resurse și Consultanță „Ograda Noastra”, susținut de Global Fund for Children, Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) în Republica Moldova și agenții o serie de parteneri locali.