Istorii de succes ale persoanelor cu dizabilităţi



Chişinău, 14 aprilie 2014

Sîmbătă 12 aprilie 2014, Centrul de Reabilitare a Copiilor Surzi din Moldova a fost gazda atelierului „Istorii de succes ale persoanelor cu dizabilităţi integrate din punct de vedere profesional”.

Invitaţii speciali ai atelierului au fost Xenia Siminciuc, Ofiţer de Comunicare al ONG ProAbility  şi Igor Meriacre, Director Executiv al Asociaţiei „Motivaţie”.

Scopul activităţii a fost iniţierea unei discuţii între tinerii cu deficienţe de auz şi alţi tineri cu dizabilităţi care s-au integrat cu succes din punct de vedere profesional, pentru un schimb de opinii şi experienţe.

Xenia Siminciuc a împărtăşit cu cei 10 tineri cu deficienţe de auz prezenţi la activitate, experienţele trăite de ea încă din primii ani de viaţă. Suportul de nepreţuit al părinţilor şi oamenilor dragi, studiile, experienţele noi şi, nu în ultimul rînd ambiţia, au făcut din Xenia o luptătoare. „Studiile sunt cele care mi-au format caracterul, m-au făcut mai puternică, mai ambiţioasă  şi mi-au deschis mai multe posibilităţi. Tocmai din acest motiv, vreau să vă spun ca persoanele fără studii, fie că au sau nu o dizabilitate, vor avea acces la un spectru limitat de locuri de muncă” a menţionat Xenia. “Sunt foarte bucuroasă că am reuşit să fac atît de multe pînă în prezent, dar ceea ce mă face cu adevărat fericită este faptul că pot ajuta şi alte persoane aflate în dificultate. Trebuie să reţineţi că fiecare problemă are minim 3 soluţii. Este principiul după care m-am condus mereu şi care s-a dovedit a fi eficient” a conchis Xenia.

Participanţii s-au arătat foarte interesaţi de subiectele abordate şi au avut multe întrebări, începînd cu felul în care pot să se descurce independent în locuri publice (transport, magazine etc.) pînă la situaţia persoanelor cu dizabilităţi care sunt în căutarea unui loc de lucru.

Directorul Executiv al AO Motivaţie, Dl Igor Meriacre, a arătat pe propriul exemplu, dar şi pe exemplele tinerilor pe care a reuşit să-i ajute, cum pot fi depăşite dificultăţile. “Sunt de acord că autorităţile nu respectă multe dintre angajamentele pe care le au, însă eu cred că de multe ori schimbarea trebuie să pornească de la noi. Uneori trebuie noi, persoanele cu dizabilităţi, să facem primul pas, altfel riscăm să nu fim auziţi. Trebuie doar să aveţi mai mult curaj şi o să vă convingeţi singuri că odată ce aţi reuşit ceva, îi veţi inspira şi pe alţii să facă o schimbare” a menţionat Igor Meriacre.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Transformăm izolarea în integrare”, axat pe incluziunea socială a persoanelor cu deficienţe de auz din Republica Moldova şi care are drept scop facilitarea integrării sociale a acestora, atît prin instruirea şi consultarea lor continuă, cît şi prin antrenarea în procesul de transmitere a cunoştinţelor şi de formare a deprinderilor tuturor actorilor implicaţi.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

Asociaţia Copiilor Surzi din Moldova

Telefon: + 373 22 281701

e-mail: acsm.moldova@gmail.com

 

Logo eef