Finala ''Diamond Challenge Moldova''



Competiția ideilor de startup pentru tinerii claselor de liceu – ''Diamond Challenge Moldova'' a luat sfîrșit la începutul lunii februarie. Etapa finală a competiției a reunit cele 12 echipe de pe tot teritoriul Moldovei, care și-au susținut ideile de antreprenoriat în faţa unui juriu format din oameni de afaceri.

Tinerii au avut la dispoziție cinci minute pentru prezentarea verbală și cinci minute pentru întrebările din partea juriului. Ideile de afaceri ale liceenilor au fost din cele mai variate: dobîndirea îngrășămintelor organice, planificare de evenimente festive, deschiderea unui centru de divertisment pentru tineret, deschiderea unei linii de producere ai cunoscuților colăcei Donuts (''Donuts Diet'' Bakery).

În urma deliberărilor juriului echipa nr. 20 din s. Mereni, Anenii Noi (Costin Daniela, Caraman Dan, Caraman Marin, Lungu Cristina), s-a plasat pe locul III. Aceştia vor concura și la etapa internațională de la Delaware SUA, la categoria impact social, cu ideea de colectare a deșeurilor menajere de la proprietățile private. Echipa formată din Colpaci Ivan, Cimpoeș Ilia, Pereverzov Dmitri din Ceadîr–Lunga și Cahul, cu ideea de a cultiva ciuperci, s-au poziționat pe locul II. Cîștigători au fost desemnați: Ceaicovschi Tamara, Petrici Tudor, Merlan Mihaela și Lefter Mirabela din or. Nisporeni, al căror concept de afacere poartă numele de ''Bike Now''. Tinerii își propun să ofere în chirie biciclete, dar și să le repare în caz de necesitate. Această echipă va merge pe 30 aprilie 2014, în Statele Unite ale Americii, unde vor avea ocazie să concureze pentru premiul mare în valoare de 7500 $.

Reamintim că Diamond Challenge este o competiție ce se desfășoară în premieră în Republica Moldova, în parteneriat cu agenția INVENTO, ce-și propune să susțină tinerii antreprenori, oferind un premiu în valoare de 500 $ la nivel național, dar și o călătorie echipei câștigătoare în Statele Unite la etapa internațională. Acest proiect este destinat liceenilor claselor a X-XII, cu spirit competitiv, ce au o idee de afacere și își doresc implementarea acesteia în practică. Inițial, în concurs s-au înscris 48 echipe din 17 localități din republică, în total 169 de participanți. În etapa finală au ajuns doar 12 echipe.