A fost publicat primul Raport de Progres al Moldovei în cadrul Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă



2010 0712 open gov logo 250 1Chișinău, 10 Februarie 2014 - Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă a publicat astăzi Raportul de Progres al Moldovei în implementarea Planului de Acțiuni pentru o Guvernare Deschisă 2012-2013. Deschiderea datelor prioritare, creșterea nivelului de informare cu privire la utilizarea bugetului de stat, precum și sporirea transparenței în procesul decizional, acestea sunt principalele progrese pe care le indică raportul, susține Eduard Mihalaș, Evaluator Național pentru Mecanismului Independent de Raportare al Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă.

Tot în acest context, organizatorii anunță că vineri, 14 februarie, ora 9:30, la oficiul Băncii Mondiale, Sala de ședințe, et. 2 (str. Pușkin 20/1) va avea loc o consultare publică asupra raportului, unde societatea civilă, instituțiile publice și sectorul privat sunt încurajate să vină cu sugestii și comentarii.

Menționăm că Planul de Acțiuni pentru un Guvern Deschis prevede o serie de angajamente pe care Guvernul Republicii Moldova și le-a asumat în efortul de asigurare a transparenței și combatere a corupției, ca urmare a aderării la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă. Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă este o alianță globală între guverne ce susţine și aplică principiile dreptului omului și ale țărilor din Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, propune și dezvoltă măsuri concrete pentru promovarea transparenţei guvernării și aplicarea inovaţiilor tehnologice în beneficiul cetățenilor.

Acest Raport Independent face parte din procesul independent de evaluare, stabilit în cadrul Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă, și anume Mecanismul Independent de Raportare (IRM). Scopul acestui mecanism este de a oferi posibilitate tuturor actorilor cheie vizați să urmărească progresul țărilor membre a Parteneriatului pe marginea angajamentelor legate de Guvernare Deschisă. Două rapoarte negative consecutive ale IRM pentru o țară membră, vor pune sub semnul întrebării statutul de membru al acesteia.

La sfârșitul săptămanii, raportul urmează a fi publicat și în limba română.