Consiliul ONG-urilor solicită Parlamentului să abroge prevederea legislativă privind 2%



Consiliul Naţional al ONG-urilor din Moldova solicită Parlamentului să abroge prevederea legislativă din Codul Fiscal care permite persoanelor fizice să direcţioneze pentru susţinerea ONG-urilor de utilitate publică şi a instituţiilor religioase până la 2% din impozitul pe venit pe care-l plătesc. Într-o conferinţă de presă la IPN, membrii consiliului au declarat că această prevedere a fost votată „pe sub masă” şi poate duce la spălări de bani.

Secretarul general al consiliului, Antoniţa Fonari, a declarat că, în esenţă, este o iniţiativă necesară. Asupra conceptului s-a lucrat aproape 5 ani, însă în decembrie anul trecut, Parlamentul l-a votat într-o formă care nu a fost consultată cu societatea civilă, nici cu Guvernul.

Iuliana Cantaragiu, membră a grupului de lucru care a elaborat conceptul, a spus că iniţial s-a discutat ca prevederea să fie aplicată din 2014 în cazul persoanelor juridice, iar din 2015 şi pentru persoanele fizice. Însă proiectul a fost votat de către parlamentari într-i variantă complet diferită.

De asemenea, grupul de lucru, din care au făcut parte şi reprezentanţi ai Cancelariei de Stat şi Ministerului Finanţelor, a decis să fie consolidat mecanismul de utilitate publică, adică toate instituţiile care vor beneficia de aceste 2% să fie de utilitate publică. Însă, în proiectul votat instituţiilor religioase nu li se cere certificatul de utilitate publică, doar ONG-urilor.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al ONG-urilor, Liuba Ceban, a spus că astfel se creează două regimuri separate, unul simplificat pentru instituţiile religioase şi altul responsabil pentru ONG-uri. „Asistăm la un tratament preferenţial în favoarea instituţiilor religioase”, a subliniat vicepreşedintele.

Membrii consiliului mai spun că, din moment ce nu există un mecanism clar pentru ce trebuie să fie cheltuite aceste sume şi când trebuie să fie prezentate dări de seamă, banii pot fi „splălaţi”.

Preşedintele Consiliului Naţional al ONG-urilor, Alexei Buzu, a declarat că modificarea trebuie abrogată şi să se reia discuţiile. Până să fie propus Parlamentului, proiectul trebuie să aibă avizul Guvernului, să deţină expertiza anticorupţie.

Modificarea Codul Fiscal, prin introducerea celor „2%”, a fost iniţiată de deputaţii liberal-democraţi Valeriu Ghileţchi şi Veaceslav Ioniţă. Membrii Consiliului Naţional al ONG-urilor spun că au aflat despre ea din presă.

 

http://www.ustream.tv/recorded/43185608