Acţiunea "Jucării pentru copii"



colaj1

Cel ce a avut o copilărie luminoasă şi fericită şi-a adunat comoară nesecată în care-şi găseşte mângâiere şi în cele mai dureroase clipe ale vieţii (Wilhelm Wundt)

Cu toţii ne reamintim cu nostalgie de clipele minunate ale copilăriei, în care mulţumirea ne copleşea fără să ne gândim la ziua de mâine, în care fiecare atenţie sau cât de mic dar putea să ne aducă bucurii ce nu le-am simţi astăzi, la maturitate, nici dacă am deţine toate comorile pământului… De sărbători cu toţii ne străduim să oferim copiilor noştri cele mai frumoase jucării şi cele mai delicoase dulciuri, retrăind alături de ei entuziasmul de altădată. Din nefericire însă nu toţi copiii au motive de bucurie, pentru că părinţii lor nu-şi pot permite să le cumpere altceva decât pâine sau medicamente.

Anume la aceşti micuţi s-au gândit voluntarii Asociaţiei Umanitare „Filantropia Creştină” din Orhei, care au organizat o campanie de colectare a jucăriilor întitulată „O nouă viaţă la jucărie – pentr-un copil o bucurie”. Pe lângă obiectivul propus de a aduce fericire micuţilor proveniţi din familii defavorizate, tinerii voluntari şi-au dorit să-i sensibilizeze pe copiii ce aveau posibilitatea de a dona altora jucăriile cu care nu se mai joacă.

Acţiunea a demarat încă din luna noiembrie 2013 prin confecţionarea unor boxe de colectare pe care au fost scrise diferite sloganuri de sensibilizare. Ulterior boxele au fost plasate la Colegiul Pedagogic „V. Lupu” , Liceul Teoretic „I.L.Caragiale”, Liceul Teoretic „Onisifor Gibu”, Gimnaziul “ I.şi D. Aldea-Teodorovici”, Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, Centrul de Tineret din Orhei. În toate aceste instituţii elevii, profesorii şi alţi oameni cu suflet bun au adus jucării pentru copii.

SF. Ioan Gură de Aur spunea „Bogat este nu cel ce a dobândit multe ci cel care oferă multe”. Cele peste 300 de  jucării colectate au fost donate în perioada sărbătorilor de iarnă copiilor din cîteva centre comunitare: Centrul Comunitar Multifuncţional „Univesul” din satul Jeloboc, Centrul Comunitar Multifuncţional „Arca lui Noe” din satul Isacova, copiilor din Serviciul Social „Echipa mobilă” şi din „Asistenţa Parentală Profesionistă”, copiilor de la Asociaţia Nevăzătorilor şi de la secţia de pediatrie a Spitalului Raional din Orhei dar şi din alte familii social-vulnerabile.

Ajunşi la finalul acestei campanii, noi voluntarii,  am trăit dim nou  „povestea copilăriei” în care pentru un copil mic fiecare jucărie este o comoară. Ne-am  reamintit şi cât de preţioasă  este pentu fiecare copil această perioadă, reuşindu-ne să bucurăm sufletele copiilor aducând în sufletele lor magia Sfintelor Sărbători, în care orcine, chiar şi tu, pentru cineva poţi deveni Moş Crăciun.

Socolenco Veronica,

voluntară a Asociaţiei Umanitare „Filantropia Creştină”

Sursa: http://www.parohia.md/jucarii-pentru-copii/