Independență financiară și un viitor mai bun pentru aproape 300 de beneficiare ale Fundației Orange Moldova



IMG 1876 - CopyAproape 300 de femei din 4 raioane ale țării au devenit mai independente financiar și au căpătat încredere în viitor în cadrul proiectului „Femeile acționează și câștigă”, implementat în perioada iulie –decembrie 2013 de către Asociația Obștească „Agenția de Dezvoltare, Informații, Strategii și Oportunități AVISO” și Asociația Obștească „Demos” cu suportul financiar al Fundației Orange Moldova, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova.

Scopul proiectului a fost de a contribui la combaterea flagelului traficului de ființe umane, precum și a fenomenului negativ al violenței domestice, prin abilitarea socio-economică a victimelor și potențialelor victime ale acestor probleme sociale.

Mickael Faure, Președinte al Consiliului Fundației Orange Moldova: „Prin intermediul acestui proiect ne-am propus să ajutăm femeile în dificultate din regiuni. Dezvoltarea abilităților lor antreprenoriale și susținerea nemijlocită la început de cale este, după părerea noastră, cel mai durabil ajutor. Aceste femei nu doar au devenit independente financiar, dar și au dezvoltatat activități generatoare de venit în comunitățile din care fac parte.”

Astfel, proiectul „Femeile acționează și câștigă” s-a axat pe trei tipuri de activități:

  • instruire, în cadrul cărora peste 100 de femei au învățat cum să-și pună bazele unei activități generatoare de venit, astfel încât să-și poată întreține copiii, fără a depinde de soțul violent. În cadrul proiectului au fost organizate 8 sesiuni colective de instruire, 51 consilieri de grup şi 334 consilieri individuale.
  • granturi sub formă de bunuri pentru inițierea de activități generatoare de venit, de care au beneficiat 53 de femei vulnerabile.
  • diseminarea informaţiei şi a experienţei obţinute în gestionarea afacerilor de către beneficiarele de granturi altor aproape 200 de femei din localitățile lor.

Principalele îndeletniciri alese de către beneficiarele proiectului „Femeile acționează și câștigă”, ocupații identificate cu ajutorul formatorilor în funcție de interesele și capacitățile fiecăreia din femei, sunt legate de: croitorie, confecționarea costumelor tradiționale, croșetare, creșterea găinilor, prepelițelor, iepurilor, nutriilor, creșterea vacilor de lapte, precum și servicii de frumuseţe (cosmetologie, frizerie, masaj, fitness) etc. Toate aceste afaceri individuale au beneficiat de consultanță și suport individual din partea formatorilor, care au susținut beneficiarele pe tot parcursul întemeierii micilor activități economice. 

Irina, 30 ani, raionul Hâncești, beneficiară a proiectului: „Mă bucur că am primit acest ajutor. Cu această maşină de cusut îmi realizez visul de a confecţiona costume naţionale.”

Diana, 26 ani, raionul Edineț, beneficiară a proiectului: „După finalizarea studiilor medicale şi a cursurilor de cosmetolog mă gândeam de unde să iau bani pentru procurarea produselor pentru a-mi aplica cunoştințele în practică. Datorită participării în acest program, am avut această posibilitate şi astăzi mă ocup în mod profesionist de ceea ce îmi place. Mă bucur foarte mult că pot să îmi asigur strictul necesar pentru mine şi copilul meu.”

Zinaida, 21 ani, raionul Hâncești, beneficiară a proiectului: „Sunt cea mai fericită când văd că prepeliţele mele zilnic dau ouă şi mă bucur că am unde le vinde.”

Liliana Samcov, Director Executiv, Asociația Obștească „Demos”: În final am ajuns cu 53 activități generatoare de venit, care schimbă nu doar viața beneficiarelor de granturi, ci și a comunităților din care fac parte. Au câștigat în fine acele femei, care au acționat cu încrederea că totul le va reuși. Însă au acționat, deoarece au simțit sprijinul echipei noastre și suportul financiar oferit de Fundația Orange Moldova. Un start reușit contează mult!”

Proiectul „Femeile acționează și câștigă” a fost implementat în perioada iulie – decembrie 2013 în 4 raioane ale țării: Ungheni, Hâncești, Râșcani și Edineț. Acesta este o continuare a proiectului „Abilitarea economică a femeilor vulnerabile din Moldova”, implementat în perioada 2011-2012 cu susținerea financiară a Fundației Orange Moldova. În cadrul acestui proiect, peste 1000 de femei în dificultate au beneficiat de suportul Fundației Orange Moldova.