LaEtaj.md spune adevărul despre companiile de construcţie şi proiectele lor



Centrul pentru Transparenţă şi Participare Civică „PARTICIP” a lansat primul portal web din Republica Moldova care oferă informaţii detaliate despre activitatea companiilor de construcţie si proiectele lor de construcţie a blocurilPoza comunicator locative noi.

 

LaEtaj.md este un proiect social destinat persoanelor care caută să cumpere un apartament într-un bloc locativ nou şi doresc să ia o decizie informată.

Pe portalul LaEtaj.md sunt publicate informaţii despre:

  • fondatorii şi administratorii companiilor de construcţie, valabilitatea licenţele lor, litigiile şi datoriile faţă de instituţiile de stat etc.;
  • blocurile locative noi construite în mun. Chişinău, autorizaţiile de construire şi certificatele de urbanism eliberate de Primăria mun. Chişinău, preţurile de pornire la apartamente şi datele de contact ale companiilor care le construiesc.

Pe LaEtaj.md vizitatorii pot afla ce cred experţii imobiliari şi locatarii blocurilor despre locaţia, calitatea lucrărilor, planificarea etc. a blocurilor locative noi şi ultimele ştiri din domeniul construcţiilor din Republica Moldova. În plus, dacă vizitatorii site-ului nu au găsit informaţia pe care o caută, pot contacta echipa portalului, care va publica operativ datele lipsă despre companii sau blocuri locative.

LaEtaj.md este ideea activistei şi juristei Irina Lazur. În noiembrie 2012, Irina a câştigat premiul mare al Iniţiativei pentru Antreprenoriat Social a Conferinţei Internaţionale Anticorupţie pentru cea mai bună idee anticorupţie la nivel global. La concurs au participat peste 200 de idei de proiecte din 65 de ţări, Republica Moldova fiind pentru prima dată printre câştigători.

„Piaţa imobiliară primară s-a dezvoltat rapid în ultimii ani, iar companiile de construcţie se întrec în oferte. Cetăţenii nu ştiu pe cine să creadă. Unora le este frică să nu investească cumva economiile de-o viaţă într-o afacere dubioasă. Până astăzi mii de moldoveni au căzut în plasa escrocilor imobiliari sau a firmelor îndoielnice. LaEtaj.md este un proiect social care îşi propune să promoveze transparenţa în domeniul construcţiilor şi să-i ajute pe cei care doresc să cumpere un apartament într-un bloc locativ nou să ia o decizie informată”, afirmă Irina Lazur.

Informaţiile publicate pe portal sunt, în mare parte, date deschise culese din bazele de date ale instituţiilor publice şi de stat, cât şi de pe paginile web oficiale ale firmelor de construcţie. Linkurile directe la surse pot fi găsite în materiale publicate pe portal.

Actualmente, pe portal sunt publicate date despre 15 companii de construcţie şi 25 blocuri locative din mun. Chişinău. Timp de o lună echipa LaEtaj.md va dubla volumul de informaţii.

Portalul web a fost realizat cu suportul IACC Social Entrepreneurs Initiative şi al Departamentului de Stat al SUA în cadrul proiectului “Improve transparency on construction business in Moldova”, implementat de Centrul pentru Transparenţă şi Participare Civică „PARTICIP”.

Articol adaugat de: Centrul pentru Transparenta si Participare Civica PARTICIP