Diamond Challenge Moldova în cadrul Săptămânii Mondiale a Antreprenoriatului




1422778 10202514553764900 904867275 nCâteva zeci de liceeni, participanți ai proiectului Diamond Challenge Moldova, și-au dat întâlnire la 23 noiembrie cu trei tineri antreprenori, nerăbdători să afle poveștile de succes ale acestora și gata de a se lansa în lumea antreprenoriatului.

Unul dintre invitaţii evenimentului, Sergiu Matei – directorul JCI Moldova, a împărtășit istoria primelor sale încercări de antreprenoriat, printre care și experiența sa din clasa a 5-a în crearea site-urilor HTML. Acesta a încurajat tinerii să cerceteze bine piața de desfacere înainte de a lansa o idee de afaceri, să-și înceapă propria mică afacere cât mai devreme şi să nu dispere în cazul unei nereuşite, deoarece fiecare eșec este o experiență valoroasă.

Victoria Novac, co-fondatoare EduJoc, în trecut studentă la Cluj-Napoca, în prezent masterandă la București, și-a dorit cu tot dinadinsul să-și deschidă o afacere acasă. “EduJoc este o afacere ce are mai mult de un an pe piață. În prezent aceștia nu doar importă jucării inteligente din Germania, România, Ucraina, dar și fabrică 20% din ele pe teritoriul Republicii Moldova. La moment afacerea se extinde, având şi un magazin on-line şi unul mobil, care facilitează distribuirea jucăriilor în diverse centre raionale”. Victoria susține participanții în proiect spunându-le să nu le fie frică de încercări.

Cel de-al treilea invitat al evenimentului a fost Andrei Rudoi, proprietarul Because, care a început de la mici afaceri cu maiouri, ceasuri, site-uri şi a ajuns să creeze mobilă colorată și confortabilă. Referindu-se la studii şi experienţa necesară unui începător în afaceri, Andrei R. a spus că universitatea oferă cunoștințe fundamentale, nu și abilități, iar business-ul reprezintă universitatea abilităților.

În a doua parte a evenimentului, elevii au învățat cum să joace CashFlow – un joc financiar educativ și și-au încercat norocul de a deveni potențiali milionari cu ajutorul lui Dumitru Bordea, președintele Clubului CashFlow Moldova.

În pauză, patru prieteni: Ion, Ludmila, Paul și Cătălin ne-au povestit că s-au înscris în competiție din dorința de a-și lansa propria afacere. Aceștia confecționează diverse lucruri din lemn: suvenire, tablouri, până și butoaie. Ei sunt în așteptarea finalei competiției, care avea loc pe 30 aprilie 2014, fiind convinși că vor lua premiul cel mare.

Evenimentul a fost organizat de INVENTO, în cadrul Săptămânii Mondiale a Antreprenoriatului. Diamond Challenge este o competiție ce se desfășoară în premieră în Republica Moldova, ce-și propune să susțină tinerii antreprenori, oferind un premiu în valoare de 500 $ la nivel național, dar și o călătorie echipei câștigătoare în Statele Unite, unde vor avea ocazia să se lupte pentru premiul cel mare în valoare de 7500$. Acest proiect este destinat liceenilor claselor a X-XII, cu spirit competitiv, ce au o idee de afacere și își doresc implementarea acesteia în practică.