În Republica Moldova vârsta rămâne un criteriu de discriminare la angajarea în câmpul muncii



Discriminarea pe criteriu de vârstă este interzisă prin lege în Republica Moldova. În realitate, acest fenomen rămâne destul de râspândit în special în cazul tinerilor și persoanelor în vârstă  care încearcă să își găsească un loc de muncă.  La această concluzie au ajuns participanții la ședința Clubului Jurnaliștilor de Investigație din data de 13 noiembrie, curent.

Potrivit Ruxandei Glavan,viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, conform legii, vârsta nu trebuie să fie un criteriu de discriminare nici la angajare, nici la demiterea din funcție. ”Toate legile care sunt în vigoare astăzi, nu discriminează pe principiu de vârstă”, a spus viceministrul.

Sursa citată a mai menționat că la adresa ministerului sunt depuse petiţii privind discriminarea angajaţilor de către patroni, însă Inspecţia de Stat a Muncii nu poate verifica inopinat antreprenorii pentru că nu are astfel de competenţe. Conform legii, inspectorii trebuie să avertizeze  patronii că aceștia vor fi  verificați cu 5 zile înainte, acest lucru fiind  un impediment serios  în combaterea practicilor discriminatorii la locul de muncă. În opinia viceministrului, în această situaţie este imposibil să fie depistate cazurile de încălcare a legislaţiei muncii.

Ținând cont de aceste realități, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei va propune  modificarea Legii cu privire la controlul activităţii antreprenorului, astfel ca Inspecţia de Stat a Muncii să poată efectua şi controale inopinate la agenţii economici care sunt suspectați că  admit discriminarea angajaţilor pe diverse criterii.

În luara sa de cuvânt,  ombudsmanului Tudor Lazăr, a menționat că  două categorii de persoane sunt considerate cele mai afectate la angajarea în câmpul muncii: vârstnicii şi tinerii. Primii – din motivul scăderii capacităţii de muncă, iar tinerii – al lipsei experienței. Tudor Lazăr a subliniat că pentru excluderea discriminării la angajare în câmpul muncii, se impune implementarea unor strategii care ar permite sporirea/menţinerea calităţilor profesionale ale acestor categorii de angajaţi şi, respectiv, asigurarea competitivităţii acestora pe piaţa muncii.

O altă participantă la eveniment, avocata  Doina Ioana Străisteanu, membră a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității, a menționat că  vârsta este unul dintre criteriile protejate de discriminare, însă majoritatea specialiştilor îl consideră unul secundar, pentru că în Moldova sunt situaţii în care discriminarea pe criteriul de vârstă este motivată. Avocata s-a referit în context la dreptul managerilor şcolari de a concedia profesori ajunşi la vârsta de pensionare, măsura prin care Ministerul Educaţiei şi-a propus să atragă cât mai mulţi tineri specialişti în sistemul educaţional.

Ședința Clubului Jurnaliștilor de Investigație a fost organizată de Coaliția Nediscriminare (CND) în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice și face parte din cadrul proiectului Promovarea Politicilor Nediscriminatorii în Republica Moldova, proiect finanțat de către Civil Rights Defenders, Suedia.