2 ore împotriva discriminării în Cărpineni



Peste 30 de persoane din localitatea Cărpineni, r. Hincești, au participat la lecția publică „Ce este discriminarea și cum poate fi prevenit acest fenomen”. Evenimentul a constituit și lansarea Campaniei „2 ore împotriva discriminării”, acțiune ce-și propune organizarea unei serii de lecții publice, vizite, în diverse regiuni ale țării, care să promoveze nediscriminarea.

Lecția publică a fost ținută de către Doina-Ioana Străsteanu, avocat în domeniul drepturilor omului, care a vorbit despre importanța și prevederile legii privind asigurarea egalității, despre tipurile și formele de discriminare: discriminarea în cîmpul muncii, discriminarea în învățămînt și discriminarea în accesul la bunuri și servicii publice.

Pentru accesibilitatea informației, Doina-Ioana Străsteanu a oferit și explicat o serie de cazuri de discriminare, făcînd trimitere la cazuri de hărțuire și anunțuri discriminatorii.

În acest context, Veronica Li-Șui-Cean, parajuristă în localitatea Cărpineni, a vorbit despre mai multe cazuri de discriminare a romilor din localitate dar și atitudinea localnicilor, autorităților, față de această categorie de persoane.

La finalul lecției, participanții au abordat mai multe cazuri, întîmplări, încercînd să identifice dacă au fost discriminatorii sau nu. La fel, pentru identificarea unor cazuri de discriminare, participanților li s-a vorbit despre Linia Nediscriminare (0 8003 8003) din cadrul Coaliției Nediscriminare, despre beneficiile de a apela la linie și confidențialitatea acesteia.

Menționăm că activitatea a fost organizată de către Coaliția Nediscriminare, la inițiativa parajuristei din Cărpineni și face parte din cadrul proiectului „Promovarea Politicilor Nediscriminatorii în Republica Moldova”, finanțat de către Civil Rights Defenders, Suedia.