Capitala aprinde luminile speranței cu ocazia Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului



Capitala aprinde luminile speranței cu ocazia Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului


Chișinău, 6 septembrie 2013 - Cu ocazia Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului, la  10 septembrie, AO ”Altruism” organizează la Arcul de Triumf din Chișinău între orele 13.00 – 20.00 Șezătoarea ”La lumina speranței”.

Te invităm să aprinzi lumina speranței alături de tinerii organizatori ai evenimentului, de persoane publice și vedete. Împreună vom reflecta asupra valorii vieții, depășirii labirinturilor disperării și importanței susținerii reciproce în clipele dificile. Te așteaptă un timp extraordinar de încurajare, de muzică bună, activități interactive și multe lumini, pe care le vom aprinde împreună!

Scopul șezătorii este sensibilizarea opiniei publice în vederea depășirii stigmelor, cu care tratăm persoanele, care trec prin situații dificile, în mod special cele, ce au avut tangența cu fenomenul suicidului, promovarea implicării active a societății în prevenirea cazurilor de suicid și promovarea valorii speranței și încurajarea tinerilor să o mențină, în mod special în perioadele vieții, pline de provocări.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate rezultatele activității serviciului specializat de consiliere psihologică gratuită online pentru adolescenții din toată țara de pe pagina www.pentruviata.md, lansat la începutul anului 2013 cu susținerea Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului, Ministerului Tehnologiei informației și IS ”Molddata”. De asemenea, se vor colecta fonduri pentru deschiderea Centrului pentru promovare a valorii vieții, în care se vor presta servicii specializate pentru persoanele, care au avut tangența cu fenomenul suicidului. Serviciul va fi promovat și în rîndurile diasporei R. Moldova.


Începînd cu anul 2012, AO ”Altruism” prestează servicii de prevenire a suicidului în rîndurile minorilor, precum instruiriea specialiștilor cu privire la semnele presuicidare și măsurile de intervenție în situații de criză, organizarea evenimentelor interactive cu scop de promovare a valorii vieții pentru adolescenți în școli cu și centre sociale, cît și asistența  celor, care se confruntă cu suicidul reușit sau nereușit la persoane apropiate.

Activitățile pe rețele sociale se află pe paginile Facebook  http://www.facebook.com/antisuicid, www.facebook.com/nu.suicidului

Evenimentul pe Facebook  cu agendă - https://www.facebook.com/events/216724988483661/

Persoana de contact, Liuba Ceban, info@pentruviata.md, 069379000

Notă: Statistic, în fiecare an, în R. Moldova sunt înregistrate peste 500-700 cazuri de suicid anual, multe dintre care implică minori sau tineri. Conform aceleiași statistici, în fiecare caz de suicid sunt cel puțin 7-10 persoane, care suferă. Suferă în liniște, fără să aibă ajutor și susținere, fără să-și exprime suferința. Conform declarațiilor Ministerului Afacerilor Interne, în anul 2012 R. Moldova a pierdut peste 20 de minori pe urma cazurilor de suicid, iar peste 100 au avut tentative de suicid. Credem că este datoria noastră, a tuturor, să confruntăm clișeiele și stigmele, cu care se confruntă aceste persoane, mai ales copiii, și să îi susținem, să îi ascultăm și să spunem că le suntem alături.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 3.000 de oameni se sinucid în fiecare zi în întreaga lume, iar 1 milion de oameni se sinucid anual, ceea ce înseamnă un caz de suicid la fiecare 40 de secunde, rata sinuciderilor crescând în ultimii 50 de ani cu 60% în majoritatea ţărilor. Campanii şi activităţi de prevenire a suicidului sunt organizate anul acesta de 10 septembrie în peste 40 ţări ale lumii sub sloganul ”Stigmele - impedimentul numărul unu în prevenirea suicidului”.