Avocați și parajuriști instruiți în “Discriminare si Egalitate”



DSCF008716 parajuriști și 6 avocați au participat la un seminar de instruire în domeniul nediscriminarii și egalității. Trainingul a fost desfășurat la data de 8-10 august, de către Coaliția Nediscriminare(CND).

Timp de trei zile, participanții au avut posibilitatea să analizeze și să asimileze legea privind asigurarea egalității, rolul și importanța Consiliului privind prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, să perceapă ce este discriminarea, cum poate fi identificată, ce forme are și cum poate fi combătută. La fel, formatoarea, Doina Ioana Străisteanu, a explicat ce este acomodarea rezonabilă și de ce este importantă pentru fiecare dintre noi.

Pentru a identifica cazurile de discriminare, participanții au fost grupați în echipe de lucru astfel încît fiecare a avut posibilitatea de a distinge elementele discriminatorii regăsite în anunțurile postate pe diverse portaluri on line sau ziare de publicitate din Republica Moldova. Cazurile au fost focusate pe acomodarea rezonabilă și discriminare pe criteriile de sex și vîrstă, accesul în transportul public și clădiri.

"La început credeam că vom simula vre-un caz de discriminare, asemănător cu alte instruiri la care am participat, dar m-am bucurat atunci cînd am studiat legea cu privire la asigurarea egalității și cea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități", spune Veronica Li-Șui-Cean. "Din start am înțeles că nu pur și simplu vom studia legile relevante acestui domeniu, dar pe parcurs am examinat și cazuri concrete, ceea ce este foarte util pentru a înțelege și distinge mai bine cazurile de discriminare", adaugă Dorin Rusu, participant în cadrul trainingului.

A doua parte a trainingului a fost focusată pe litigarea strategică astfel încît avocații prezenți la instruire au avut posibilitatea să înțeleagă procesul de litigare strategică, componentele și importanța acestuia Pentru a pune în practică cele asimilate, avocații au lucrat asupra a două cazuri în care parajuriștii au identificat elemente discriminatorii.

Menționăm că seminarul de instruire a fost organizat de către Coaliția Nediscriminare și face parte din cadrul proiectului Promovarea Politicilor Nediscriminatorii în Republica Moldova, finanțat de către Civil Rights Defenders, Suedia. Misiunea CND este de a contribui la elaborarea şi aplicarea consecventă a unui cadru legal nediscriminatoriu în Republica Moldova, precum şi promovarea practicilor pozitive internaţionale privind nediscriminarea.