Participanții expediției ecologice pe râul Bâc merg mâine la primăria municipiului Chișinău



exped4Ajunși în municipiul Chișinău, participanții expediției ecologice pe râul Bâc planifică să meargă mâine, 12 iulie 2013, ora 12.00, la primăria municipiului Chișinău. Tinerii doresc să prezinte o copie a Rezoluției Tinerilor Forumului din Bazinul râului Bâc, eveniment care a avut loc pe data de 24 martie a.c.. Totodată, ei intenționează  să-i ofere primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, în mod simbolic, un tricou cu logoul „Iubește-ți râul!”

Participanții expediției au parcurs aproape jumătate de traseu și au studiat problemele și sursele de poluare a râului în raioanele Călărași și Strășeni. Tot în această perioadă, ei au avut întâlniri cu primarul satului Temeleuți, raionul Călărași – dl. Constantin David, primarul orașului Călărași – dl. Nicolae Melnic, precum și cu primarul orașului Strășeni – dna. Valentina Casian. În cadrul acestor întâlniri, au fost discutate aspectele ce țin de condiția proastă a râului și reabilitarea lui.

Ajunși în municipiul Chișinău, ecologiștii au reluat expediția azi dimineață,  în parcul „La Izvor”. Astăzi, ei vor parcurge traseul până la podul de pe strada Izmail, unde planifică să ajungă la ora 15.00. Mâine, în prima parte a zilei, ei vor vizita stația de epurare a apelor uzate a municipiului Chișinău, după care vor merge la primărie. Ei intenționează să meargă personal la primarul municipiului, Dorin Chirtoacă, și să reitereze solicitarea de a întreprinde măsuri urgente pentru protejarea și reabilitarea râului Bâc, care conform investigațiilor efectuate de specialiștii în domeniul protecției mediului, este cel mai poluat și murdar din Republica Moldova.  dicitii
Amintim că în luna martie 2013, tinerii din bazinul râului Bâc au solicitat o întâlnire cu Dorin Chirtoacă în cadrul primului Forum al Tinerilor din Bazinul râului Bâc, eveniment la care Domnia Sa nu s-a prezentat. În urma Forumului, cca 500 de tineri au elaborat și au votat unanin Rezoluția Forumului Tinerilor din Bazinul râului Bâc. Ulterior, la data de 30 mai 2013, ei au organizat în Piața Marii Adunări Naționale primul flashmob dedicat râului Bâc, expediind din nou o invitație primarului, la care însă dumnealui nu a dat curs. Recent, tinerii au mai expediat o solicitare de a se întâlni cu primarul și a discuta rezultatele expediței în municipiul Chișinău, însă nu au primit un răspuns.  Astfel, ei au decis să meargă la primar și să-i prezinte Rezoluția, oferindu-i în mod simbolic și un tricou cu logoul expediției „Iubește-ți râul!”.

Jurnaliștii interesați de acest subiect o pot contacta pe Ina Coșeru, Președinte Centrul Național de Mediu la nr. de telefon: 060589998  sau pe Iuliana Cantaragiu, Expert Proiecte Centrul Național de Mediu la nr. de telefon:  060840075.