“Antreprenorii trebuie să aprecieze valoarea lucrurilor”



dojfffhhgfgMarți, 2 iulie 2013, membrii JCI Chișinău au avut oportunitatea să îl cunoască pe omul cu spirit antreprenorial, Eugeniu Hristev, directorul general Trimetica SRL, care le-a oferit sfaturi utile în domeniul afacerilor.

Absolvent al Academiei de Studii Economice (ASEM) si deținătorul diplomei de master la Indiana University SUA, Eugeniu Hristev a accentuat importanța cunoștințelor pentru a reuși in viata si in afaceri. În business izbutesc puțini, iar lecțiile pe care le-au primit membrii JCI Chisinau este ”să fim toleranți la risc, să fim pregătiți să înfruntăm greutățile ce ne așteaptă in lumea antreprenorială”. Dumnealui a îndemnat membrii să fie dotați cu perseverență și să aibă ambiții sănătoase dacă doresc să reușească. “Perseverenţa este o chestie de dozare. Trebuie să ştii cînd să te opreşti.”

”O afacere necesită timp și dedicație. Nu poți face business la distanță, doar dimineața sau seara sau în weekend.” - a spus Eugeniu Hristev. Un alt lucru remarcat este și atitudinea față de oameni, fie lucrători, clienți sau parteneri - acesta fiind un factor care determină evoluția unei afaceri. De altfel, business-ul înseamnă și o muncă eficientă în echipă. Ce nu poate face unul, trebuie sa fie realizat de celalalt. Iar ca să formezi un tot întreg, competenţele trebuie să difere de la angajat la angajat.” Eugeniu Hristev a accentuat şi faptul că, mecanismul unei afaceri trebuie să fie corect stabilit, şi în cazul în care, directorul lipseşte, mecanismul să poată funcţiona de la sine.

Discuţia a devenit şi mai intrigantă atunci cînd antreprenorul Eugeniu Hristev le-a făcut membrilor o călătorie in ţările lumii şi a evidenţiat starea economică a statelor. O afacere ia viaţă peste tot diferit. Acesta a mai menţionat că dacă vrem ca viitoarele generaţii să ducă un mod de viaţă interesant, atunci este necesară investirea în dezvoltarea oamenilor, iar activitatea de binefacere a domnului Hristev demonstrează atitudinea lui serioasă fața de responsabilitatea social-corporativă.

O altă lecţie importantă în antreprenoriat este că oricine trebuie să cunoască că timpul unui om este cel mai preţios lucru pe care-l are şi că valoarea lucrurilor trebuie apreciată. “Dacă nu apreciaţi valoarea lucrului, atunci cu siguranţă îl veţi pierde.”

Membrii JCI Chișinău nu au ezitat să pună cît mai multe întrebări despre afacerile din Moldova și antreprenoriatul în sine și au însușit cît de valoroasă este responsabilitatea, onestitatea și comunicarea.

Autor: Cătălina Cazacu, ofițer de presă al JCI Chișinău


JCI Chișinău reprezintă o organizație de tineri antreprenori afiliată rețelei mondiale Junior Chamber International (JCI) care numără mai mult de 200.000 de membri în peste 100 de țări. Membrii JCI Chisinau urmăresc crearea schimbărilor pozitive și durabile în societatea moldoveneasca, acțiunile membrilor fiind orientate spre îmbunătățirea mediului de afaceri din țară și crearea oportunităților de dezvoltare a tinerilor antreprenori.

Articol adaugat de: Cătălina Cazacu