Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova a lansat proiectul “Jurnalism de calitate pentru tinerii din Moldova”



Societatea civila in ImaginiJoi, 4 iulie, Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova a organizat conferinţa de lansare a proiectului „Jurnalism de calitate pentru tinerii din Moldova”.

Invitaţii Alina Radu, “Ziarul de Gardă”, Natalia Scurtul, coordonator “Centrul Tinerilor Jurnalişti din Transnistria”, Ecaterina Covali, Director de Proiect şi Cătălina Dumbrăveanu, Coordonator de Proiect, au enunţat motivele şi necesitatea unui asemnea proiect în Republica Moldova.

Bazîndu-se pe concluziile ultimului Recensămînt al Presei Tinerilor, realizat de CTJM în 2011 şi ţinînd cont de cerinţele şi necesităţile pieţei mediatice, proiectul este menit să susţină tinerii jurnalişti, pentru ca aceştia să-şi sporească gradul de profesionalism.

Alina Radu, director “Ziarul de Gardă”, a remarcat importanţa stagiilor de practică pentru tinerii jurnalişti, în contextul în care există numeroase facultăţi de profil, dar se face foarte puţin jurnalism practic.  E important faptul că “jurnalismul de astăzi  a întinerit, iar tehnologiile le dau mari  şanse tinerilor să facă jurnalism de calitate.”

Natalia Scurtul, coordonator Centrul Tinerilor Jurnalişti din Transnistria, a menţionat necesitatea acută a tinerilor din stînga Nistrului de a beneficia de traininguri şi instruire în domeniu, pentru a înţelege mai bine ce presupune meseria de jurnalist.

Totodată, la conferinţă au fost prezentate oportunităţile de implicare pentru tinerii jurnalişti în următoarele 11 luni. Printre acestea se numără sesiunile de Master Class, ce vor fi desfăşurate în 3 ramuri principale ale mass-mediei (TV,radio,  presă scrisă), Forumul Tinerilor Jurnalişti- “Accente pe calitate”, emisiuni radio ce vor aborda Codul Deontologic al jurnaliștilor. De asemenea, CTJM doreşte să iniţieze tradiţia acordării unui premiu naţional în domeniul presei tinere, stimulînd astfel jurnaliştii începători. Premiile se vor acorda tinerilor cu cele mai înalte merite în domeniu, în cadrul unei Gale a premiilor pentru excelenţă în presa tînără. 

Beneficiarii proiectului vor fi atît membrii Reţelei Presei Tinerilor, tineri din întreaga ţară, inclusiv Transnistria şi Găgăuzia.

flagProiectul “Jurnalism de calitate pentru tinerii din Moldova”este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA”.

 

 

Articol adaugat de: Cătălina Dumbrăveanu