EDITORII DE ZIARE VOR VENI CU PROPUNERI PENTRU MODIFICAREA LEGISLATIEI IN SCOPUL DEZVOLTARII PRESEI



Editorii de presa de la ziarele din capitala au pus in discutie miercuri, 23 aprilie, in cadrul unei mese rotunde lacunele legislative si solutiile pentru dezvoltarea presei ca afacere. Evenimentul s-a desfasurat in cadrul unui proiect implementat de Asociatia Presei Independente (API), care-si propune drept obiectiv final modificarea legislatiei R. Moldova in scopul dezvoltarii presei, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit directorului proiectului, Petru Macovei, discutii similare vor avea loc si la Balti – pentru editorii din zona Centru-Nord a R. Moldova, si la Cahul – pentru cei din zona Centru-Sud. In toamna, API va convoca Conferinta nationala a editorilor de presa din R. Moldova. Organizatorii isi propun sa elaboreze in urma consultarilor, dezbaterilor si analizelor initiative legislative si normative, care vor fi examinate de experti si inaintate Guvernului si Parlamentului.

De asemenea, incepand cu luna mai, experti d in sectoarele public (reprezentanti ai Parlamentului si Guvernului) si privat (editori de ziare, membri ai societatii civile) vor constitui un grup de lucru comun. Activitatea Grupului de Lucru Public-Privat pentru Fortificarea Presei va fi indreptata prioritar spre examinarea legislatiei in vigoare cu privire la activitatea presei pentru a recomanda perfectionarea ei. Totodata, API va initia si media negocieri intre editori si Intreprinderea de Stat „Posta Moldovei”, care, in opinia ziaristilor, detine de facto monopol in distributia publicatiilor pe teritoriul R. Moldova, actionand adesea in detrimentul editorilor.

Reglementarile legale care diminueaza cresterea economica a presei, monopolizarea de facto a distributiei, finantarile publice selective pentru publicatiile loiale guvernarii sunt doar cateva dintre impedimentele in calea dezvoltarii sectorului media in Moldova invocate de editori si experti. Eugeniu Ribca, expert API, a mentionat ca legisl atia nu stipuleaza criterii explicite, obiective si impartiale, in baza carora sunt acordate subventii directe, banesti, anumitor publicatii. De regula, acestea sunt ziarele locale create pe langa Consiliile raionale loiale partidului de guvernamant. De asemenea, legislatia nu reglementeaza modul in care este plasata publicitatea statului in paginile ziarelor. Totodata, este necesara ajustarea legislatiei care prevede subventionarea indirecta a presei (de exemplu, anumite facilitati fiscale).

Editorul ziarului „Pro Consumator”, Roman Mihaes, a pledat pentru modificarea in regim de urgenta a articolului 16 din Codul civil, care se refera la defaimare si calomnie. Potrivit lui Mihaes, acesta ar trebui sa prevada ca, in cazul litigiilor, sa nu fie blocate conturile publicatiei pana la finele procesului de judecata. De asemenea, editorul propune stabilirea unui plafon in plata despagubirilor pentru defaimare si calomnie, pentru cazurile cand ziarul publica o dezmintire sau da dreptul la replica reclamantului. In cazul in care publicatia considera ca are suficiente probe, ea isi va asuma responsabilitatea pentru a fi penalizata la discretia justitiei, este de parere Roman Mihaes.

Proiectul „Eforturi integrate pentru imbunatatirea cadrului legal si de reglementare a activitatii economice a presei” este parte a Programului „Consolidarea capacitatii de monitorizare a societatii civile din Moldova”, implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu asistenta tehnica a Consiliului pentru cercetari si Schimburi Internationale (IREX), finantat de Corporatia Provocarile Mileniului si administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in cadrul Proiectului Preliminar de Tara pentru Moldova.

 

www.info-prim.md