Consiliul Raional al Tinerilor Orhei



Prima şedinţă a Consiliului Raional de Tineri

Proiectul de creare a Consiliului Raional de Tineri este sprijinit de Consiliul Raional Orhei, DÎTS şi Consiliile Americane în Moldova.

Prima şedinţă cu motto-ul „Cel mai potrivit moment pentru a face ceva este tot timpul ACUM” a fost realizată cu suportul absolvenţilor programelor de schimb administrate de Consiliile Americane Alina Zestrea (FLEX) şi primarul or. Orhei Vitalie Colun (Lumea deschisă), graţie cărora am beneficiat de un grant mic pentru procurarea materialelor de birotică, pauza de cafea şi materialelor şi instrumentelor pentru zugrăvit.

Scopul creării CRT este diseminarea bunilor practici în domeniile VOLUNTARIAT şi IMPLICARE CIVICĂ. Aplicările pentru acest consiliu au fost făcute în cadrul forumului raional al tinerilor din 12 aprilie, la care au fost invitaţi 100 de tineri din raionul Orhei. Iata lista consilierilor:


1.

Cealnic Veronica

Jora de Sus

2.

Garaz Marin

Susleni

3.

Erhan Cristina

Brăviceni

4.

Urîtu Ecaterina

Peresecina

5.

Zgurean Ludmila

Orhei

6.

Morari Tudor

Vatici

7.

Gîrlea Adriana

Susleni

8.

Gorbatovschi  Dan

Cişmea

9.

Svetlana Brătescu

Cişmea

10.

Mădălina Manole

Budăi

11.

Cazac  Olga

Piatra

12.

Dodi Ludmila

Ciocîlteni

13.

Savciuc Galina

Bolohani

14.

Florea Dumitru

Biesti

15.

Rinja Victoria

Pohorniceni

16.

Rusu Svetlana

Pohorniceni

17.

Vlas Vlad

Bieşti

18.

Menşoi Ion

Zorile

19.

Sănduţa Victoria

Vatici

20.

Vîrtosu Corina

Mălăieşti

21.

Nour Daniel

Mîrzaci

22.

 Budeci Daniela

Sămănanca

23.

Nistor Dana

Piatra

24.

Tarus Doina

Biesti

25.

Mudrea  Vladlen

Orhei

26.

Sergheev Olga

Păhărniceni

27.

Buiacov  Anastasia

Orhei

28.

Muntean Valeria

Orhei

29.

Savuleac Victoria

Orhei

30.

Parvan Marina

Orhei

31.

Botnari Laura

Brăneşti

32.

Iaţco Liliana

Morozeni

33.

Anastasia Naval

Mitoc

34.

Volovei Ion

Selişte

35.

Ţurcan Irina

Clisova

36.

Cristi Botnarenco

Orhei

37.

Alexandru Boldisor

Bolohani

38.

Gurduz Luciana

Orhei

39.

Botan Cristina

Isacova

40.

Manolov Leonid

Orhei


Pe data de 30 mai a avut loc prima şedinţă a CRT. Împreună cu consilierii ne-am dislocat la Tabăra de odihnă Mioriţa. Care au fost priorităţile?

  • Să ne cunoaştem mai bine
  • Să stabilim care sînt necesităţile tinerilor
  • Să identificăm care sînt obiectivele CRT
  • Să propunem forme şi idei de activităţi prin care s-ar materializa aceste obiective

Munca este un bun sudor pentru un colectiv proaspăt – dar împreună cu experţi în domeniu treaba a mers incă şi mai bine. O spun, pentru că împreună cu consilierii au fost V. Colun, primarul oraşului Orhei, Alexandru Ivanov, viceprimarul or. Orhei, M. Obadă, specialist metodist  DÎTS Orhei– toţi cunosc din propria extperienţă ce înseamnă să fii consilier, se implică activ în activităţile de tineret şi  au conferit şedinţei acel grad de maturitate civică necesar evenimentului.

După partea teoretică am trecut la cea practică – ne propunem să facem tradiţie din asta şi orice şedinţă a CRT să fie însoţită de fiecare dată ,fie de un eveniment practic, fie de o acţiune civică -  – consilierii au vopsit Teatrul verde de la Tabăra de odihnă Mioriţa. A fost foarte vesel, dansant(pe ritm de muzică), educativ şi plăcut.

E foarte „tonic” din punct de vedere civic să vezi cum un primar, un viceprimar, foarte ocupaţi, de altfel ,şi-au făcut timp pentru a încuraja nişte tineri hotărîţi să facă ceva pentru localitaţile lor. E dublu vesel sa vopseşti alături de un reprezentant a DÎTS, şi printre zborul pensulei să discuţi despre prietenie şi adevăr. 

Viitoarea întrunire va fi în cadrul taberei de vară pentru consilieri, unde promitem maximă distracţie, activităţi de team building şi traininguri, astfel încît în septembrie să putem să elaborăm regulamentul , organigrama, să decidem asupra duratei mandatului şi repartizarea responsabilităţilor. Important e să nu uităm : Cel mai portivit moment pentru A FACE ceva este tot timpul ACUM!

Presupun că fiecare dintre noi poate face cîte ceva.. Trebuie să trecem doar la treabă – sau să continuăm ceea ce facem, după caz. Şi mai ales să ne povestim unii altora despre toate exemplele pozitive pe care le întâlnim în fiecare zi. Despre orice ne-ar putea inspira, încuraja, susţine în încercarea noastră de a ne implica în viaţa din jurul nostru. Cuvintele şi faptele noastre luate împreună sunt foarte puternice.

Aducem sincere mulţumiri SRL „OromImexpo” pentru oferirea setului de tricouri pentru consilieri si Silviei Broniceanu, directoarea taberei „Mioriţa”, pentru găzduirea evenimentului.

Dragi consilieri, într-un ceas bun!

Cu respect,

Erhan Corina

Centrul de Tineret Orhei

jpg