Asociatia "MOTIVATIE" din Moldova va evalua accesibilitatea infrastructurii cadrul Saptaminii Nationale a Voluntariatului



În perioada 24 mai – 1 iunie 2013 se va desfășura cea de-a VII-a ediție a Săptămînii Naționale a Voluntariatului „Hai în gașca voluntarilor!" și care este cel mai mare eveniment anual de promovare a voluntariatului la nivel naţional şi are drept scop să mobilizeze cît mai multe organizaţii şi voluntari pentru a promova voluntariatul şi implicarea civică a comunităţii.

La fel ca și în anii precedenți Asociația „MOTIVAȚIE" din Moldova va participa alături de Coaliția pentru promovarea legii și activităților de voluntariat, prin acțiunea „Voluntariat pentru tine!", în perioada 27.05 -31.05.2013.

Activitatea se va desfășura zilnic în cele 5 mari sectoare ale mun. Chișinău și va consta în formarea echipelor de voluntari - cărora se vor putea alătura orice persoană indiferent de vîrstă, studii sau abilități. Urmărind data și locul de întîlnire al echipelor – aceștia cu suportul specialiștilor Asociației "MOTIVAȚIE" din Moldova și înarmați cu un tabel și un telefon mobil (sau aparat foto) – foarte ușor vor putea evalua gradul de accesibilitate a celor mai principale artere ale capitalei.

Evenimentul face parte din seria de acțiuni realizate în ultimii 2 ani și este foarte important pentru Grupul de persoane cu grad de mobilitate redus ( persoane cu dizabilităţi fizice ce folosesc un scaun rulant sau un echipament ajutător, vîrstnici, mame cu copilași mici, persoane ce au suportat traume și folosesc: cîrje, bastoane, etc.), deoarece în rezultatul acestuia vor fi colectate date ce vor facilita informarea, deplasarea și integrarea persoanelor cu necesități specifice în societate.

În cadrul activităților vor fi făcute sute de poze ale rampelor de acces în clădiri cu diverse destinații, trotuare și treceri de pietoni, elemente de infrastructură accesibile și innacesibile  - iar datele colectate vor fi plasate pe http://www.facebook.com/groups/377238499063125/, grupul de Facebook al evenimentului: căruia vă invităm să vă alăturați și dvstră!

Scopul acestei activități este de a sensibiliza opinia publică cu privire cît de necesar este să fie adaptată infrastructura la necesitățile persoanelor cu mobilitate redusă. De asemenea, vom informa cetățenii cu privire la ct de accesibile sunt clădirile, instituțiile publice și alte locații de menire socială. Cetățenii vor putea conștientiza încălcarea drepturilor la deplasare a persoanelor cu modibilitate redusă și să întreprindă măsuri corespunzătoare.

După colectarea tuturor datelor, informația va fi prelucrată și va fi plasată cu scopul de a completa harta electronică a accesibilității http://www.motivatie.md/harta/, care este cel mai important instrument pentru planificarea unei ieșiri în capitală, dar și întreaga republică Moldova.

Pentru informații adăugătoare puteți apela la: 022 66 13 93 sau pe adresa de e-mail elena@motivation-md.org (Elena Rațoi – Coordonator Relații cu Publicul Asociația "MOTIVAȚIE" din Moldova).