Asociaţia “Pro Moldova Social” la doi ani de activitate



Deja de doi ani în satul Răzeni, raionul Ialoveni activează A. O. “Pro Moldova Social”. Pe parcursul a acestei perioade zeci de familii cu venituri reduse au beneficiat de ajutor material.

Totul a început în anul 2007: în cadrul unei vizite private în Moldova, familia Kleemann din Germania a vizitat mai multe localităţi din ţara noastră, avînd posibilitatea să discute în mod direct cu oamenii de aici, să observe necesităţile şi problemele cu care se confruntă ei. Deja atunci în sufletul lor a încolţit dorinţa de a ajuta pe cei care au nevoie de susţinere, dar a mai fost nevoie să treacă 4 ani ca această dorinţă să poată da roade. Astfel, la iniţiativa familiei Kleemann, în localitatea Rodenbach din Germania a fost fondată A.O “Pro Moldova”, constituită din membrii familiei, rude, prieteni şi puţin timp mai tîrziu - A.O “Pro Moldova Social” în Republica Moldova, care în 2011 a demarat primele proiecte sociale.

La 24 aprile 2011 16 persoane din familii vulnerabile din satul Răzeni au primit primele coşuri cu alimente şi produse de uz igienic. Toţi aveau nevoie de susţinere în lupta lor dîrză contra realităţii dure: o mamă care încearcă de una singură sa-şi educe şi să-şi crească cei trei copii, care nici măcar nu merg la şcoală, bătrîni singuratici cu grave probleme de sănătate, dar care însă privesc cu optimism înainte, copii bolnavi, care doresc sa se vindece şi să meargă la şcoală împreună cu semenii lor, părinţi disperaţi, mîndri de copiii săi, cărora însă nu le ajung forţe şi finanţe să le ofere un trai decent.   La momentul actual deja 32 de persoanelor din satul Răzeni sînt susţinute regulat cu pachete alimentare.

În luna septembrie a aceluiaşi an a luat start un nou proiect – Centrul pentru fetiţe, destinat fetiţelor din familii cu venituri reduse. Deja de doi ani, fetiţele care fregventează “Centrul pentru fetiţe” învaţă aici să coase. Au de asemenea posibilitate să participle la lecţii de frizerie, artă culinară, psihologie, studiu Biblic, ore de sănătate.  Pe lîngă aceasta,  se organizează  multe activităţi culturale de sezon. De exemplu, cu ocazia frumoaselor sărbători din luna martie a avut loc un defileu ar rochiilor, fustelor şi accesoriilor confecţionate  de participantele la proiect. În iunie anul trecut am fost la mănăstirea  Curchi, iar în noiembrie  în cadrul unei excursii la Moldexpo, consacrată lucrului manual, am participat la un Masterclass organizat de “Universul maşinilor de cusut”. Creativitatea şi imaginaţia fetelor a fost pe deplin solicitată şi valorificată.

Pe parcursul a celor doi ani de activitate A. O. Pro Moldova Social a încercat să fie receptivă la cererile parvenite de la familiile nevoiaşe. Au fost procurate haine şi încălţăminte de şcoală pentru copiii din familii cu venituri reduse, în decembrie 2011 o familie a primit în dar o maşină de spălat automat, o fetiţă a obţinut bursă de studii pentru anul de învăţămînt 2012-2013, cu posibilitate de prelungire.   Dar nu stăm pe loc. Începînd cu anul 2013 A. O. “Pro Moldova Social” şi-a orientat atenţia şi spre alte localităţi din Moldova şi anume spre satul Peresecina şi Ursoaia. În Peresecina susţinem o clasă de copii cu dezabilităţi fizice, iar în Ursoaia 16 familii vulnerabile vor beneficia regulat de pachete alimentare. Planificăm ca pe viitor şi alţi copii talentaţi să poată beneficia de burse de studii.

Sîntem în căutare de idei noi şi tindem să le îmbunătăţim pe cele existente. Sintem de asemenea deschişi spre ajutorul venit de la oameni cu posibilităţi mai mari.