Voluntarii Asociaţiei Umanitare „Filantropia Creştină” doresc să se implice în combaterea avortului



IMG 5321Tot mai mulți tineri din orașul Orhei devin voluntari ai centrului nou înființat „Filantropia Creştină”, o mică organizație cu proiecte îndrăznețe și de o reală utilitate pentru comunitatea locală. Încă din prima lună de la înființare, echipa de la Filantropia a adunat cele dintâi roade ale activității sale prin formarea un grup de voluntari cu spirit tânăr și întreprinzător, doritori să facă binele și să se dedice dezinteresat. Întâlnirile lor au loc săptămânal, urmărind deopotrivă ajutorarea aproapelui și dezvoltarea unei prietenii cât mai profunde între toți membrii implicați.

Luni, 15 aprilie 2013, a avut loc o nouă întâlnire a voluntarilor asociaţiei, în care s-a vorbit despre dragoste și avort. Discuțiile au început un pic mai târziu, din moment ce unii dintre adolescenți veneau aici pentru prima dată și era binevenită o nouă prezentare. Unii mai timid, alții pe un ton mai entuziasmat sau glumeț, au vorbit fiecare despre pasiunile lor, de o diversitate care nu încurca întru nimic prietenia și scopul comun pe care îl urmăreau: de a lucra împreună ca o singură echipă.

Ajungând la discuția despre dragoste, elevii voluntari se dovedeau uneori niște adevărați experți în domeniu, înveselind din când în când atmosfera cu glume tinerești și degustări de prăjituri și ceai.

Prezentarea despre avort a fost precedată de câteva observații asupra premiselor acestuia, ajungându-se la concluzia că abstinența  este singura metodă sigură de contracepție. Din moment ce noțiunea de „sex protejat” nu există în realitate, este esențial atât pentru fete, cât și pentru băieți să nu aibă relații intime înainte de căsătorie. Motivația aceasta apare și mai puternică prin prisma creștină și prin cea psihologică, înrucât vindecarea emoțională, chiar și iertată prin spovedanie, nu este niciodată completă.

Toți cei prezenți au rămas impresionați de forma aceasta de crimă tolerată de societatea contemporană, dar și de dramele pe care le trăiesc ulterior părinții care din anumite motive au refuzat să-și aducă pruncii pe lume. În urma discuțiilor despre uciderea copiilor nenăscuți, voluntarii de la Filantropia s-au arătat hotărâți să facă ceva concret în această privință, planificând în viitorul apropiat organizarea unor prevenții în școli și licee. Doamna Mariana Aga – lideră a întregului grup și președinta asociaţiei – împărtășește entuziasmul și dorința de implicare a tinerilor, sperând că tot mai mulți adolescenți vor dori în viitor să se alăture și ei echipei.

Nu este deloc exagerat să afirmăm că misiunea pe care voluntarii orheeni și-au asumat-o are o importanță cât se poate de mare, aceasta fiind desigur doar una dintre activitățile pe care tinerii asociaţiei „Filantropia Creştină” și le-au propus. Asemenea inițiative merită, prin urmare, admirația și încrederea noastră și ne pot motiva să ne întrebăm și noi, la rândul nostru, ce facem pentru comunitatea în care trăim și ce responsabilitate purtăm pentru binele pe care l-am fi putut săvârși, însă am ezitat.

Irina Vaida, Iaşi