Folosirea echipamentului video în timpul examenelor nu încalcă drepturile elevului



Sursa imagine: http://www.nuhs.edu/Chișinău, 8 aprilie 2013. Ministerul Educației consideră că folosirea echipamentului video în timpul examenelor nu încalcă drepturile elevului. Dimpotrivă, acesta va asigura respectarea regulilor de desfăşurare a bacalaureatului şi va contracara încercările de a copia.

Ministerul este obligat să asigure condiţii egale pentru toţi elevii, pentru evaluarea corectă și obiectivă a cunoștințelor candidaților la examene.

Pentru aceasta, la elaborarea Metodologiei de organizare și desfășurare a examenelor de bacalaureat 2013, Ministerul Educației a consultat Centrul Național Anticorupție, Centrul Național pentru Protecția datelor cu Caracter Personal și Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

De asemenea, Ministerul Educației a elaborat Politica de securitate a datelor cu caracter personal prelucrate de către minister în procesul de supraveghere video a examenelor de bacalaureat 2013, în strictă conformitate cu prevederile Legii nr.133 din 8 iulie 2011 privind protecţia datelor cu caracter personal şi în conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr.1123 din 14 decembrie 2010 „Privind aprobarea Cerinţelor faţă de asigurarea securităţii datelor cu caracter personal la prelucrarea acestora în cadrul sistemelor informaţionale de date cu caracter personal”. 

Sistemul de supraveghere video va fi centralizat. Imaginile vor fi stocate în cloud-ul guvernamental, unde se vor păstra pe parcursul a patru luni, după care, automat, se vor șterge. Accesul la imagini va fi securizat. Doar persoane autorizate din cadrul Ministerului și Agenției de Asigurare a Calității, vor avea acces în centrul de supraveghere.

Cu siguranţă, sistemul de supraveghere video nu poate fi un element de stres pentru elevii sîrguincioşi şi bine pregătiţi, care se bazează doar pe competenţele lor. 

Ministerul Educației reamintește absolvenților și profesorilor despre procesul de pretestare aflat în desfășurare. Testele la disciplinele de examen pot fi accesate pe pagina www.aee.edu.md începînd cu orele 8:00 iar la orele 14:00 – baremele de corectare. Lucrările nu vor fi notate. Ministerul Educației și Agenția de Asigurare a Calității recomandă tuturor candidaților să utilizeze pentru pregătire pentru examene de absolvire doar manuale, ghiduri, programe modele de teste pentru examene, aprobate de minister. 

NOTĂ: Ministerul Educației are sarcina de a organiza examenul de bacalaureat. Aceasta este o sarcină exclusivă a ministerului, o prerogativă specifică doar unei autorități publice, ea derivînd direct din împuternicirile pe care le are Guvernul în conformitate cu prevederile art.11 din Legea nr.64-XII din 31 mai 1990 cu privire la Guvern.

 

http://edu.md