Publicaţia periodică „Monitorul Fiscal FISC.MD” a tipărit numărul 2(12)



Tema de bază a ediţiei 2(12) din luna martie al publicaţiei periodice „Monitorul Fiscal FISC.MD” se referă la impozitul pe venit al persoanelor fizice şi juridice.

Tradiţional, în compartimentele oficiale sunt incluse informaţii detaliate la capitolul de bază, prezentate de specialiştii de profil din cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, în materialele lor fiind reflectată poziţia oficială a Serviciului Fiscal de Stat.

În rubrica „Documente şi comentarii” abonaţii se vor putea familiariza cu informaţii privind aplicarea impozitului pe venitul din activitatea operaţională (IVAO) a agenţilor economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii. Revista conţine ordinul nr.16 din 11.02.2013, emis de Ministerul Finanţelor, cu privire la aprobarea dării de seamă privind impozitul pe venitul din activitatea operaţională şi explicaţii cu privire la fiecare etapă de integrare a datelor.

Unele aspecte referitoare la aplicarea impozitului pe venit persoanelor fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător sunt prezentate tot în cadrul acestui compartiment de către Iulia Cernicova, inspector superior, Direcţia administrarea impozitelor directe, Direcţia generală impozite şi taxe din cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. 

La compartimentul „Întrebări şi răspunsuri”, dna Victoria Belous, şef adjunct al Direcţiei juridice, IFPS oferă răspuns la unele întrebări legate de aspectele aplicării impozitului pe venit, mai exact impozitarea activelor de capital, obţinute de soţi în urma divorţului. Tot aici este tratată şi tema „Privind evitarea dublei impuneri pe venit, pe proprietate şi prevenirea evaziunii fiscale (în baza Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse)”.

Reieşind din considerentul că la momentul actual sîntem în plin proces de prezentare a Declaraţiei privind impozitul pe venit, dna Ala Pojoga, inspector principal, Direcţia asistenţa contribuabililor IFPS şi dna Maia Caţel, inspector principal, Direcţia asistenţa contribuabililor, IFPS oferă în compartimentul „Întrebări şi răspunsuri” mai multe informaţii cu privire la impozitul pe venit al persoanelor juridice şi persoanelor fizice.

Răspunsuri la unele întrebări cu privire la aplicarea T.V.A. sînt oferite în cadrul aceluiaşi compartiment de către dl Igor Lazări, şef adjunct al Direcţiei generale impozite şi taxe, IFPS şi dna Olga Golban, inspector principal, Direcţia asistenţa contribuabililor, IFPS.

În compartimentul „Practica fiscală”, dna Natalia Plămădeală, şef al Direcţiei Metodologia evidenţei fiscale, IFPS prezintă informaţii cu privire la modul de achitare a obligaţiilor fiscale în anul 2013, care diferă de anul trecut, modalităţile de achitare fiind diferite, de la an la an, în funcţie de reglementările legilor bugetare anuale (Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, Legea fondurilor obligatorii de asigurare medicală), precum şi în funcţie de reglementările legislaţiei în vigoare aplicabile în anul calendaristic respectiv.

Compartimentul dat continuă cu articolul dnei Veronica Vragaleva, şef al Direcţiei administrare a impozitelor directe, IFPS şi dna Iulia Cernicova, inspector superior, Direcţia administrarea impozitelor directe, IFPS, care se referă la aspectele privind aplicarea impozitului pe venitul angajaţilor din domeniul tehnologiilor informaţionale.

Detaliile cu privire la aplicarea impozitului pe venit la organizaţiile necomerciale începînd cu anul 2012 sînt prezentate de dna Veronica Vragaleva.

Conform art. 901alin. (1) din Codul fiscal, fiecare plătitor de cîştiguri de la campanile promoţionale este obligat să reţină din fiecare cîştig şi să verse la buget un impozit în mărime de 10%. Mai multe informaţii la acest compartiment sînt oferite în nr. 2(12) de către dna Victoria Belous, în articolul “Impozitarea cîştigurilor de la jocurile de noroc, campanile promoţionale şi/sau din loterii”. Autoarea mai oferă informaţii cu privire la “Regimul fiscal al patrimoniului donat de persoane juridice unor persoane fizice cetăţeni” şi “Regimul fiscal al venitului obţinut de la înstrăinarea imobilelor obţinute de persoane fizice cetăţeni prin donaţie”.

Tot în acest capitol este inclus articolul dnei Maia Caţel privind aspectele impozitării venitului apărut în urma înstrăinării bunurilor imobiliare şi cel al dlui Oleg Lupaşco, şef al Secţiei metodologia arieratelor, IFPS, despre metodologia măsurilor de asigurare şi executare silită aplicate de organele fiscale. Traducerea acestor articole în limba rusă abonaţii publicaţiei periodice “Monitorul Fiscal FISC.MD” vor obţine prin intermediul modulului de informare “Newsline”.

Dnul Mihail Garmandir, şef al Secţiei contestaţii şi reprezentarea în instanţele de judecată, IFPS şi dna Irina Cebaniuc, inspector principal de stat, Secţia gestionarea proceselor de insolvabilitate, IFPS prezintă la rubrica “Consultaţii juridice” informaţii “Cu privire la Comisia de disciplină”.

Compartimentul “Expert” este completat cu informaţie despre soluţionarea amiabilă a litigiilor fiscale, articol redat de LilianaAgarcova, economist.

 Maia Tverdohleb, şef al Direcţiei impozitarea persoanelor fizice, IFPS, în rubrica “Monitor”, oferă detalii cu privire la “Conformarea fiscală 2012”, în care menţionează despre rezultatele implementării Programului de conformare a contribuabililor pentru anul trecut.

„Microfon”-ul este oferit în acest număr al revistei dnei Ludmila Lapiţcaia, doctor în economie, director al firmei de audit „Europro-Audit”, care expune „Unele aspecte privind reflectarea în evidenţa contabilă a veniturilor” şi „Venitul din activitatea operaţională: obiect supus impozitului pe venit la o rată de 3%.”

„Analiza veniturilor încasate la bugetul public naţional în anul 2012, administrate de Serviciul Fiscal de Stat”  este  prezentată în rubrica „Analize şi statistici”. Materialul conţine informaţii cu privire la veniturile încasate, efectuîndu-se şi o comparaţie cu indicii planului pentru anul 2012 şi cu achitările executate în anul 2011.

La rubrica servicii.fisc.md, dl Vitalie Coceban, administratorul Î.S.”Fiscservinform” informează contribuabilii despre lansarea, în curînd, a unui nou serviciu electronic denumit „Contul curent fiscal”. Acest serviciu reprezintă un instrument on-line de vizualizare a datelor referitoare la impozitele şi obligaţiile fiscale, fiecare contribuabil avînd acces la un cont curent propriu, exact şi actualizat. Agenţii economici au posibilitatea să genereze diferite rapoarte ce le permite să afle situaţia fiscală pe tranzacţii, rulaje, solduri, restanţe istorice şi penalităţi.

 În rubrica „Zîmbim împreună”cititorii pot afla unele detalii curioase despre impozitul pe venitul persoanelor fizice  care se aplică în Franţa, redate  de un blogger – român de origine.