Integrarea semnăturii mobile în serviciul „Declaraţie electronică” - opţiune nouă pentru persoanele fizice



Semnatura mobilă este ca şi un buletin de identitate, doar că electronic, folosit în lumea virtuală. Este identitatea digitală a fiecărui contribuabil, oferindu-i posibilitatea de a semna electronic anumite acte, declaraţii sau de a întocmi anumite cereri de la distanţă pentru anumite servicii care, în mod obişnuit, erau accesibile doar prin prezenţa fizică şi actul de identitate. În conformitate cu Legea nr.264 din 15 iulie 2004, semnătura digitală aplicată pe un document în format electronic, produce aceleaşi efecte juridice ca şi semnătura olografă în documentul pe suport de hîrtie. 

Recent, Î.S.”Fiscservinform” cu suportul şi asistenţa Centrului de Guvernare Electronică a integrat în serviciul “Declaraţie electronică” opţiunea de semnare a declaraţiilor cu ajutorul telefonului mobil, opţiune valabilă deocamdată doar pentru persoanele fizice. Este comod, sigur şi accesibil.

Persoanele fizice care utilizează serviciile electronice fiscale în baza acordului juridic de conectare (pentru persoanele fizice în baza contractului de mandat), începînd cu data de 6 martie 2013 vor avea posibilitatea de a semna cu ajutorul telefonului mobil declaraţia cu privire la impozitul pe venit (CET08). Contribuabilii care vor să beneficieze de noua oportunitate a serviciului “Declaraţie electronică” însă nu au încheiat încă respectivul acord, o pot face la centrul de conectare a Î.S.”Fiscservinform”, situat pe adresa or, Chişinău, str. Ştefan cel Mare, nr.162, etajul 2, biroul 220 (în incinta Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare), or. Bălţi (str. Ştefan cel Mare, nr.128) şi or. Comrat (str. Comsomolului, nr.24). 

Prin includerea acestei opţiuni inovatoare în serviciul “Declaraţie electronică”, Î.S.”Fiscservinform” a făcut încă un pas spre asigurarea comodităţii persoanelor fizice. Semnătura mobilă le va permite contribuabililor să semneze declaraţiile de la distanţă, oferindu-le totodată confort, operativitate şi siguranţă. În linii generale, întreprinderea noastră pune accent pe inovaţie, de aceea includerea acestei opţiuni în “Declaraţia electronică” vine să ofere o plus valoare serviciului. Semnătura mobilă deschide perspectiva de a dezvolta şi în continuare noi servicii electronice, utile pentru cetăţeni, oferindu-le operativitate, transparenţă, siguranţă şi uşurinţă în utilizare” a menţionat dl Vitalie Coceban, Administratorul Î.S.”Fiscservinform”.    

Pentru utilizarea semnăturii mobile, persoanele fizice trebuie să se deplaseze la reprezentanţele operatorilor de telefonie mobilă la care se deservesc, să completeze o cerere, după care vor primi o cartelă SIM specială, care include semnătura mobilă şi un cod PIN unic. Acest cod PIN semnatură, fiecare cetăţean îl defineşte individual la activarea serviciului, ceea ce denotă că proprietarul este singura persoană care cunoaşte acest cod. Utilizatorii pot fi siguri de faptul că semnătura respectivă le va oferi un grad sporit de securitate a operaţiunilor efectuate, integritate a datelor, rapiditate a procesării, utilitate şi confidenţialitate. 

Integrarea semnăturii digitale oferă o serie de avantaje, printre care menţionăm:

- Unicitate -  nu există o alternativă atît de comodă a identităţii digitale în Moldova;

- Siguranţă - doar posesorul cunoaşte codul PIN care accesează algoritmul de generare a semnăturii;

- Comoditate – fiecare persoană fizică are libertatea de a semna declaraţia oricînd şi la orice oră, indiferent de locul în care se află;

- Simplitate – pentru a utiliza serviciul este nevoie doar de telefonul mobil;

- Accesibilitate - este nevoie doar de cartelă SIM, capabilă să acceseze serviciul.

După cum a specificat dl Dumitru Postu, şef al Direcţiei Dezvoltare Proiecte din cadrul Î.S.”Fiscservinform” Oportunitatea de utilizare a semnăturii mobile le este oferită doar persoanelor fizice, care şi-au confirmat identitatea prin încheierea acordului de conectare la serviciile electronice fiscale cu Î.S. “Fiscservinform”. Persoanele care deţin deja semnătura electronică de autentificare sau semnătura mobilă şi/sau utilizatorii serviciului „Declaraţie electronică” se consideră că şi-au confirmat identitatea şi respectiv, vor putea accesa automat semnătura mobilă, fără a semna suplimentar acordul de conectare la serviciile fiscale electronice.” 

Pînă la 31 martie 2013, utilizarea semnăturii mobile este GRATUITĂ indiferent de operatorul de telefonie mobilă la care persoanele fizice se deservesc. În aceste condiţii, utilizatorii serviciului “Declaraţie electronică” (persoane fizice) vor avea posibilitatea de a semna declaraţiile cu privire la impozitul pe venit (CET08) şi cu ajutorul telefonului mobil, după care le vor expedia către Serviciul Fiscal de Stat rapid, simplu şi comod.

Specificăm că Republica Moldova este una dintre primele 7 ţări ale lumii şi prima ţară din spaţiul CSI care a implementat serviciul “Semnătura mobilă”. Graţie acestui proiect, Guvernul Republicii Moldova a cîștigat premiul internațional „Best mGovernment”, care reprezintă premiul pentru cea mai bună performanță a unui guvern în comunicarea mobilă.