„Alegeţi idei simple şi originale, care ar aduce o schimbare”



mentoratSesiunea moderată de trainerul, Olga Melniciuc, expertă în scrierea şi administrarea proiectelor a fost dedicată elaborării de proiecte in cadrul componentei „dezvoltarea comunitară” a Academiei.

Cu această ocazie, participantele LeaderSHE au însuşit conceptele şi noţiunile de bază care alcătuiesc un proiect. Pentru multe din ele, aceasta a fost prima interacţiune cu noţiunea de proiect și cerere de finanțare nerambursabilă. Aşa că interesul şi motivaţia lor să afle cum funcţionează un proiect a fost pe deplin alimentat de Olga Melniciuc, care are o vastă experienţă în domeniu.

După proba teoretică, participantele au format patru grupuri şi au lucrat împreună asupra unui concept de proiect. Fetele şi-au pus la bătăia toată creativitatea pentru a prezenta un proiect cât mai ingenios, dar în acelaşi timp, fezabil. Aşadar, printre ideile propuse de participantele noastre au fost:  orientarea profesională a tinerilor de vârsta preuniversitară, promovarea unui mod de viaţă sănătos, şanse mai mari pentru adolestenți din internate şi diversificarea activităţilor extraşcolare pentru elevii din Anenii Noi. Fetele au trebuit să convingă pe restul colegelor, care le-a fost motivaţie în alegerea problemei şi cum îşi propun să o rezolve. Trainerul, Olga Melniciuc a intervenit cu întrebări de precizare şi a punctat elementele esenţiale ale unui proiect de succes.

Pe final, ea le-a spus participantelor  „toate aţi ales  subiecte legate de tineret, aceasta nu este întâmplător, pentru că nimeni nu ştie mai bine decât voi care sunt problemele tinerilor şi care ar fi soluţiile pentru ele”. Olga Melniciuc le-a încurajat şi îndemnat pe fete să se gândească la  idei noi de proiecte, fie să le îmbunătăţească pe cele prezentate astăzi. Ea le-a ghidat să aleagă „idei simple şi originale, care ar aduce o  schimbare şi ar  mişca lucrurile din loc”.

Următoarea sesiune “LeaderSHE Young Women Leaders’ Academy” va avea loc la Chişinău, pe 2 februarie. 

1121131 1

 

 

 

 

 

Acest proiect este implementat de INVENTO şi AO "CAAP" cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova prin intermediul Programului de Granturi pentru Democraţie din reusele acordate de Guvernul SUA.