Tinerii – ambasadorii participării civice



17.01.2013 155-001În perioada 18-20 ianuarie, în incinta Centrului Regional de Resurse pentru Tineret Ungheni s-a desfăşurat trainingul de instruire a 30 membri ai Consiliilor Locale ale Tinerilor din raionul Ungheni, acţiune planificată în cadrul proiectului „Tinerii – Ambasadorii Participării Civice!".

Scopul activităţii constă în sporirea capacităţii tinerilor membri CLT din raionul Ungheni privind instrumentele de participare în procesul decizional. Astfel că, tinerii, proaspăţi membri CLT, din oraşul Ungheni, dar şi din alte localităţi învecinate: Corneşti, Măcăreşti, Sculeni, Cetireni, Costuleni, Petreşti şi Pîrliţa au căpătat cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a participa la planificarea şi organizarea activităţilor de tineret la nivel local şi regional, cît şi vor crea parteneriate între autorităţile publice locale şi asociaţiile obşteşti, la nivel local.

„Proiectul de faţă îşi propune să întărească colaborarea interinstituţională între organizaţiile de tineret care promovează participarea activă a tinerilor şi voluntariatul în domeniul programelor de tineret prin implicarea la nivel egal în luarea deciziilor" menţionează Angela Ciocîrlan, Preşedinte AO „Făclia".

Pentru a consolida participarea tinerilor la luarea deciziilor care îi vizează, va fi creat la nivel raional Consiliul Consultativ pentru politicile de tineret, care va fi aprobat de Consiliul Raional Ungheni şi va funcţiona conform Regulamentului stabilit.

„Am căpătat o informaţie vastă în domeniul civic în cadrul acestui training de instruire, iar competenţele organizatorice ale coordonatoarei Galina Petcu m-au lăsat profund frapată. De asemenea, am aflat multe lucruri interesante despre istoria Consiliului Local al Tinerilor şi despre activităţile acestuia. Toate cunoştinţele obţinute mă vor ajuta enorm ca tînăr consilier şi un demn exemplu de urmat în rîndul tinerilor din localitate", spune Doina Jitoreanu, membră CLT Ungheni.

„Prin această activitate ne-am propus să încurajăm schimbul de opinii si comunicarea deschisă între tineri, APL şi ONG, discutarea problemelor şi necesităţilor tinerilor, precum şi dezvoltarea personală a tinerilor implicati în procesul decizional" susţine Galina Petcu, Coordonator program participarea tinerilor din cadrul CRRT Ungheni.

O a doua etapă a acestui proiect se axează pe promovarea importanţei participării tinerilor la procesul de luare a deciziilor prin crearea a 2000 flyere informaţionale. Acestea vor fi distribuite de voluntari în instituţiile de învăţămînt din oraşul şi din raionul Ungheni, dar şi în locurile publice vizitate în special de către tineri.
De notat că proiectul este implementat de Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret "Făclia", în parteneriat cu Direcţia Generală Raională Învăţămînt Tineret Sport. Această activitate este parte componentă a proiectului "Participarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local" implementat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova cu suportul Balkan Trust for Democracy și a Parteneriatului European pentru Democrație din resursele financiare oferite de Fondul Naţional pentru Democraţie şi Ministerul Afacerilor Externe al Cehiei.