Programul de instruire a diriginţilor şi profesorilor de educaţie civică continuă

Dreptul copilului la participare, modalităţi de implicare a copiilor în rezolvarea problemelor din comunitate, etapele de scriere a unui proiect – sunt unele dintre subiectele abordate în cadrul stagiului de formare privind proiectarea şi implementarea activităţilor de interes comunitar ce s-a desfăşurat pentru profesorii din raionul Ştefan-Vodă în perioada 26-28 decembrie 2012 la Chişinău, iar de pe 2 până pe 4 ianuarie 2013 – la Drochia.

Stagiul de formare este organizat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în parteneriat cu Direcţia Generală de Învăţământ, Tineret şi Sport Ştefan-Vodă şi Drochia, în cadrul proiectului "Participarea copiilor pentru incluziune socială".

Activităţile desfăşurate de către profesori în urma instruirii vor contribui la incluziunea socială a tuturor copiilor, fără discriminare – indiferent de religie, gen, limbă vorbită, originea lor sau a părinţilor, starea lor de sănătate sau situaţia materială, după cum prevede articolul 2 al Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului.

Ghidaţi de Iosif Moldovanu, (CIDDC), Ala Steliman, Vera Flocea, (DGÎTS Drochia), Eugenia Nastas şi Victor Sânchetru (DGÎTS Ştefan-Vodă), cei 58 de participanţi din raioanele Drochia şi Ştefan Vodă au identificat modalităţi de implicare a elevilor în activităţi de interes comunitar, asigurând incluziunea tuturor copiilor; au exersat elaborarea chestionarelor, ghidurilor pentru interviu individual şi focus-grup – tehnici ce vor ajuta copiii, împreună cu profesorii, să depisteze, problemele din comunitate; şi au învăţat să scrie proiecte de grup şi să le promoveze pentru realizare. În acest context, participanţii au menţionat că aceste proiecte vor stimula elevii să-şi dezvolte competenţe de cetăţeni pro-activi şi să dezvolte acţiuni de voluntariat în beneficiul comunităţii.

De asemenea, profesorii instruiţi au spus că atelierul este unul util, interesant şi important pentru activitatea lor profesională, îi va ajuta să planifice mai uşor şi eficient orele de educaţie civică şi totodată să implementeze curriculumul prin activităţi mai atractive şi dinamice pentru copii.

În perioada ianuarie-iunie 2013, participanţii vor crea grupuri de iniţiativă ale copiilor şi îi vor ghida în identificarea problemelor din comunitate şi elaborarea unui proiect pentru ameliorarea celei alese de copii.

Ulterior, atât participanţii, cât şi copiii se vor reuni pentru a-şi împărtăşi experienţele care vor fi incluse într-o Broşură de prezentare.

Proiectul "Participarea copiilor pentru incluziune socială" este implementat în perioada 1 aprilie 2012 – 31 decembrie 2013 de către CIDDC în colaborare cu Ministerul Educaţiei, cu suportul organizaţiilor Swedish Organisation for Individual Releif şi ERIKS Development Partener din Suedia.

Galerie foto de la stagiul de formare

Pentru detalii suplimentare puteţi contacta Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova:
Claudia Danii, asistent proiect.


Str. E. Coca 15, MD-2008 Chişinău
Tel./fax: +373 22 747813; +373 22 71 65 98; +373 22 744600
Mob: +373 69253838
Email: ciddc[@]yahoo.com
www.childrights.md