Tinerii militari promovează drepturile sexual-reproductive



În noiembrie 2012, Societatea de Planificare a Familiei din Moldova (SPFM) a desfășurat cursul de instruire “Promovarea sănătăţii şi drepturilor sexual-reproductive în rîndurile tinerilor militari prin teatru social” la care au participat 12 tineri, studenţi ai anilor I – II de studii a Academiei Militare “Alexandru cel Bun”.

Această activitate a avut drept scop formarea unei echipe de tineri militari, bine informaţi în domeniul sănătăţii şi drepturilor sexual-reproductive (SDSR) care, prin intermediul tehnicii de teatru social, vor desfășura activităţi de informare, educare și comunicare pentru semenii săi din Academia Militară “Alexandru cel Bun”, precum şi în unităţile militare din garnizoana Chişinău.

Această instruire a fost realizată în doua etape. În prima etapă tinerii militari au fost inițiați în domeniul sănătăţii şi drepturilor sexual-reproductive. În cadrul celei de-a doua etape, aceștia au fost instruiți asupra modalităților de transmitere a informației primite prin intermediul tehnicii de teatru social. Astfel, împreună cu formatorii cursului - Iurie Arian, Coordonator Tineret SPFM, trainer în Sănătatea Reproducerii şi Corina Tarlev, voluntar SPFM, trainer Internaţional în Teatru Social - participanții au elaborat o scenă de teatru social prin care încearcă să promoveze toleranța și creşterea atitudinii pozitive față de persoanele ce traiesc cu HIV prevenind, drept urmare, discriminarea acestora în societate. Scena de teatru social urmează a fi prezentată colegilor săi din garnizoana Chișinău în cadrul acțiunilor dedicate zilei Mondiale de Combatere HIV-SIDA, care să marchează în fiecare an la 1 decembrie.

Această activitate este parte componentă a proiectului “Campanie de informare, educare şi comunicare în rîndul tinerilor bărbaţi din unităţile militare a Armatei Naţionale din RM” implementat de Societatea de Planificare a Familiei din Moldova în colaborare cu Ministerul Apărării al RM şi susţinut financiar de Federaţia Internaţională de Planificare a Paternităţii Reţeaua Europeană.

Mircea Mitrofan,

departamentul Media SPFM

Logotip_SPFM