Sondaj SPFM: 79,63% dintre studenți consideră că utilizarea metodelor de contracepție este o necesitate



În perioada 24-27 septembrie Societatea de Planificare a Familiei din Moldova (SPFM) a desfășurat un sondaj de opinie pentru a identifica atitudinea și nivelul de informare a studenților vis-à-vis de metodele de contracepţie.

La sondaj au participat 370 de respondenţi cu vărsta cuprinsă între 18- 26 ani, aceștia fiind studenți în cadrul instituţiilor de învăţămînt superior din mun. Chişinău: Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM), Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “N. Testemițanu” (USMF) și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).

Rezultatele sondajului arată că 79,63% dintre respondenții de gen feminin și 58% de gen masculin consideră utilizarea uneia dintre metodele de contracepție ca una necesară și eficientă. În același timp, 19% din respondenţii de gen feminin şi 7 % de gen masculin au afirmat că, din diferite motive, nu folosesc nici o metodă de contracepţie.

La capitolul informare, respondenţii afirmă că pentru prima oară au aflat despre metodele de contracepție din sursele MASS-MEDIA (38,64%). Dacă ar avea nevoie de informații suplimentare despre contracepție, 60 % dintre respondenţi de gen feminin și 33% de gen masculin ar prefera să apeleze la ajutorul medicului specialist, iar încă 30% din respondenții de gen masculin ar alege internetul ca principala sursa de informație.

Tinerii cred că responsabilitatea pentru utilizarea unei metode de contracepție în cazul unei relaţii sexuale o poartă ambii parteneri. Așa consideră 85.41% din participanții sondajului. Totuși, tendința care  se observă din rezultatele sondajului, ne demonstrează că reprezentanții genului feminin sunt mai responsabile faţă de propria sănătate, deoarece 54% dintre acestea au declarat că nu li s-a întîmplat niciodată să nu utilizeze una dintre metodele de contracepţie, faţă de respondenţii de gen masculin ce deţin 33%.

Este de menţionat faptul că vîrsta la care își încep viața sexuală reprezentanții sexului frumos este diferită față de cea a bărbaților. Astfel, 75.56% dintre respondenții genului feminin au spus că și-au început viața sexuală după 18 ani, pe cînd la respondenții genului masculin acest indicator coboară pînă la 15 ani.

Sondajul  a fost realizat în baza unui chestionar elaborat de experţii SPFM şi a cuprins 3 compartimente: date generale despre respondent, aprecierea nivelului de informare şi atitudinii respondenților cu privire la metodele de contracepţie utilizate. Datele colectate au fost analizate prin programul Epi Info.

Sondajul de opinie face parte din cadrul  programului  “Săptămînii de sensibilizarea şi informare a populaţiei despre metodele moderne de contracepție”, organizată de SPFM sub genericul Acesta este viitorul tău. Gîndeşte-te înainte şi găseşte un loc contracepţiei în planurile tale de viitor.” Acțiunea a avut loc în perioada 25-30 septembrie cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepției marcată pe 26 septembrie.

Această activitate este o parte componentă a proiectului „Unind Forţele pentru Răsunet şi Claritate”, implementat de SPFM în perioada 2009-2013, susţinut financiar de UK Aid – Fondul de Guvernare  &  Transparenţă.

 

Pentru detalii suplimentare contactați-ne la numărul de telefon 022 235073.  Persoana de contact - Elena Sajin, directorul executiv.