Ziua Mondială a Contracepției marcată în R. Moldova



Astăzi, 26 septembrie 2012, al treilea an consecutiv, în Republica Moldova se marchează Ziua Mondială a Contracepției.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepţiei Societatea de Planificare a Familiei din Moldova (SPFM) în parteneriat cu Centrul Sănătăţii Prietenos Tinerilor (CSPT) “Tineri pentru Tineri” din oraşul Cimişlia și cu sprijinul companiei  “Bayer Health Care” reprezentanţa în Moldova anunță lansarea acțiunii “Săptămîna de sensibilizarea şi informare a populaţiei despre metodele moderne de contracepție”, organizată sub genericul Acesta este viitorul tău. Gîndeşte-te înainte şi găseşte un loc contracepţiei în planurile tale de viitor.

În cadrul acţiunii date echipa SPFM împreună cu partenerii săi organizează un șir de evenimente menite să îndrepte atenția tinerilor, specialiștilor din domeniu și a societății civile asupra subiectului planificării familiale şi protecţiei sănătăţii reproductive, specificul și prioritățile acesteea.

Astfel, agenda acțiunii din acest an va include următoarele evenimente:

  • în perioada 25-27 septembrie 2012 în cadrul instituțiilor de învățămînt superior Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Academia de Studii  Economice din Moldova (ASEM) și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “N. Testemițanu” (USMF) se desfășoară un sondaj de opinie pe un eșantion de 500 de respondenți, scopul căruia este de a identifica nivelul de informare, cunoştinţe şi atitudinea studenților vis-à-vis de metodele de contracepţie.

 

  • Pe 26 septembrie 2012 în fața universităților USM, ASEM și USMF voluntarii Societăţii de Planificare a Familiei din Moldova organizează flsh-mob-uri dedicate Zilei Mondiale a Contracepției. Flash-mob-uri identice vor fi desfăşurate în centrele raionale Cimişlia şi Cahul organizate de către voluntarii SPFM, voluntarii Centrului Sănătăţii Prietenos Tinerilor (CSPT) “Tineri pentru Tineri” din oraşul Cimişlia şi voluntarii din cadrul Centrului Sănătăţii Femeii „Virginia” din or. Cahul. Un astfel de flash-mob va avea loc și pe 28 septembrie 2012 în cadrul tîrgului ONG-urilor 2012 „Cunoaşte ONG-ul care te reprezintă!” ce se va desfășura în Grădina Publică Ştefan cel Mare din Chişinău între orele 12.00-15.00.

 

  • Între 28-30 septembrie 2012 SPFM va organiza un work-shop „Planificarea familiei – dreptul fiecărei persoane pentru o familie armonioasă!”, unde reprezentanții mass-media și specialiștii din domeniul sănătății reproducerii vor aborda subiectul planificării familiei și protecției sănătății reproducerii, problemele existente la acest capitol în societatea autohtonă, încurajarea şi susţinerea serviciilor de planificare a familiei, precum şi importanța adoptării principiilor planificării familiei în rîndurile generației tinere.

 

Ultimele sondaje internaţionale ne informează că nivelul sarcinilor neplanificate constituie la nivel global un motiv de îngrijorare majoră, în special în rîndul tinerilor. În toată lumea, aproximativ o treime din cele 205 milioane de sarcini care au loc în fiecare an sunt neplanificate, deseori motivul fiind că metoda de contracepţie nu a fost disponibilă în acel moment.

Ziua Mondială a Contracepţiei a fost lansată în 2007 şi este marcată pe data de 26 septembrie a fiecărui an. Scopul celebrării acestei date  este promovarea unei lumi în care fiecare sarcină să fie o sarcină dorită. Evenimentele organizate în această zi au drept obiectiv dezvoltarea unui comportament sexual sănătos şi responsabil în rîndul populaţiei de vîrsta reproductivă, în special al tinerilor între 15-19 ani, care sunt cei mai des predispuşi infecţiilor cu transmitere sexuală, informarea despre metodele moderne de contracepţie,  reducerea numărului de sarcini nedorite şi asigurarea accesului universal la servicii de calitate în domeniul respectiv.

Societatea de Planificare a Familiei din Moldova (SPFM) este o organizație non-guvernamentală,  fondată în anul 1993. Scopul primordial al activității SPFM este ameliorarea situației în domeniul sănătății sexual-reproductive, promovarea principiilor  planificării familiei în rîndul populației cu vîrsta reproductivă și îmbunătățirea legislației și politicilor în domeniul sănătății sexual-reproductive.  Din 1996 SPFM este membrul al Federației Internaționale de Planificare a Familiei Rețeaua Europeană (IPPF EN) www.ippfen.org, www.ippf.org.

 

Pentru detalii suplimentare contactați-ne la numărul de telefon 022 235073.

Persoana de contact - Elena Sajin.