Tinerii trebuie să participe în mod egal cu autoritățile publice în luarea deciziilor



conf presa4 septembrie 2012 – Tinerii trebuie să fie implicați activi în procesul de luare a deciziilor la nivel local, pentru o mai bună gestionare a bugetului și acțiunilor de tineret. Pentru aceasta, Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) selectează 5 raioane pentru crearea structurilor paritare între autoritățile locale și societatea civilă.

Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) a desfășurat, marți, 4 septembrie 2012, o conferință de presă cu genericul „Cum pot tinerii guverna la nivel local?".

Evenimentul a fost consacrat lansării unui nou proiect CNTM ce vizează dezvoltarea structurilor de co-management în 5 raioane-pilot din Republica Moldova și urmărește oferirea unui mecanism prin care tinerii și ONG de tineret în aceeași măsura cu autoritățile locale, să poată participa în procesul de luare a deciziilor care-i vizează direct pe tineri, cum ar fi bugetul sau Planul de acțiuni.

Eduard Mihalaș, Președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova a menționat că participarea egală a tinerilor și autorităților în luarea deciziilor este o bună practică promovată la nivel european, cum ar fi Advisory Council de pe lîngă Consiliul Europei. În Republica Moldova, necesitatea unor asemenea structuri este argumentată prin ineficiența utilizării banilor publici în domeniul tineret precum și necorespunderea activităților desfășurate cu Strategia Națională a Tineretului (de exemplu în raionul Ștefan-Vodă sunt desfășurate doar activități sportive, iar în raionul Basarabeasca a planificat în 2012 doar activități festive pentru celebrarea Sf. Valentin, Ziua Tatianei, Ziua Umorului).

În acelaș context, Radu Croitoru, Vice-Președintele AO Cultura Nouă din Strășeni, a declarat faptul că datorită unei astfel de structuri, la nivel raional, tinerii, cum ar fi acei din Strășeni, vor avea mai multe oportunități de coordonare cu autoritățile locale și ar permite diminuare unor factori precum șomajul în rîndul tinerilor, dezvoltarea abilităților profesionale cît și stimularea participării civice.

Potrivit lui Alexandru Petrov, Coordonator politici de tineret, pentru a oferi suport în crearea structurilor paritare între tineri și autoritățile locale, vor fi selectate 5 raioane-pilot, care vor beneficia de un instruire, suport financiar pentru desfășurarea unei campanii de advocacy la nivel local, precum și realizarea unui stagiu în una din țările partenere ale proiectului – România, Autria, Estonia, Lituania sau Slovenia. Prioritate vor avea raioanele care vor demonstra un angajament real din partea autorităților, ONG și grupurile de inițiativă ale tinerilor și motivație de a rezolva problemele tinerilor existente la nivel local.

Aceste acțiuni fac parte din proiectul "Participarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local" și este implementat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova cu suportul Balkan Trust for Democracy și a Parteneriatului European pentru Democrație (EPD) din resursele financiare oferite de Fondul Naţional pentru Democraţie (NED) şi Ministerul Afacerilor Externe al Cehiei.