Singuri acasă. Cine este, ce simte și cum gândește adolescentul?



Copii singuri acasă - Rubrica pentru persoanele care au grijă de copii cu părinţi plecaţi în străinătate

altCINE ESTE, CE SIMTE ȘI CUM GÂNDEȘTE ADOLESCENTUL?

Între 15 și 18 ani, adolescentul trece printr-o perioadă intensă, plină de schimbări: uneori se poartă ca un adult, alteori ca un copil; ba trece prin clipe de mari emoții, ba prin sentimente de neîncredere în propriile posibilități. El are o dorință imensă de a schimba totul și imediat, de a "nu se supune" pentru a demonstra că s-a făcut și el mare. Pe de o parte vrea să vă atragă atenția – să facă lucruri care să vă scoată din sărite, iar pe de altă parte – are nevoie de bunăvoința și ocrotirea dvs.

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului împreună cu Portalul WEB Civic.md vă va oferi informații despre: nevoile unui copil pentru a se dezvolta, cine este responsabil de creșterea și dezvoltarea copilului, ce este necesar să discutați și să hotărâți înainte de a deveni tutorele unui copil, ce simt, cum gândesc și cum să comunicaţi cu copii la diferite vârste, când și de la cine să cereți ajutor, care sunt posibilele urmări ale migrației părinţilor asupra stării emoționale a copilului.

Acest comportament contradictoriu al copilului este determinat și de modul în care adulții îl văd sau vor să-l vadă. Recunoașteți că pentru unele lucruri adolescentul vi se pare destul de mare, iar pentru altele – încă un copil ce necesită îndrumare și protecție. Aveți dreptate, rolul dvs. este să-l încurajați să fie independent și să-i oferiți toată susținerea atunci când are nevoie.

Adolescentul trebuie să învețe cum să trăiască fără sprijinul permanent al părinților și altor adulți. Dar asta nu înseamnă să vă îndepărtați prea tare sau prea mult. Fiți alături de el. Arătați-i că îl veți sprijini când va avea nevoie. Așa o să-l ajutați să facă trecerea de la copilul dependent la cel independent.

În adolescență se formează viziunea despre lume și viață. Este perioada întrebărilor serioase: Cine sunt eu? Ce este adevărul? Ce este realitatea? Tânărul se gândește ce fel de persoană vrea să fie. În căutarea felului propriu de a fi, adolescentul se descoperă și experimentează cu înfățișarea sa, cu relațiile și ocupațiile sale. Ar putea să-și schimbe stilul radical – să se îmbrace altfel, să comunice cu persoane noi, să-și schimbe interesele sau planurile de viitor. Treptat, adolescentul își formează comportamentul care îl face unic.

Adolescenții au un ritm biologic diferit de cel al adulților. De multe ori ei se culcă și se trezesc mai târziu ca alți membri ai familiei. La mijloc nu este lenea, ci "ceasul lor intern". Deseori adolescenții sunt mai activi în a doua parte a zilei, adorm mai târziu, iar dimineața se trezesc mai greu. Nu puteți schimba forțat acest ritm biologic. El va deveni treptat exact ca cel al unui adult. Între timp, îl puteți ajuta pe adolescent să doarmă 8-9 ore pe noapte, convenind la o oră când să deconecteze televizorul sau computerul și încurajându-l să facă o activitate fizică în timpul zilei.

O parte importantă a dezvoltării în adolescență sunt relațiile romantice. Atracția, simpatiile, întâlnirile, comunicarea, activitățile comune din timpul liber îl vor ajuta să stabilească relațiile de cuplu în perioada adultă. Nu cereți rezultate mari la învățătură, dacă adolescentul nu are așa scopuri. De regulă, tinerii se concentrează asupra disciplinelor școlare de care își leagă viitoarea profesie. Păstrând un interes pentru ceea ce face, cunoscându-i prietenii și gusturile, ajungeți să vorbiți despre ceea ce are pe suflet. Arătați încredere în ceea ce face și țineți cont de opiniile lui. Apreciați-i orice realizare, chiar și cea mai puțin însemnată. Chiar dacă tânărul tinde spre independență totală, influența părinților și a altor adulți importanți din viața sa rămâne destul de puternică dacă relațiile cu ei de până atunci au fost bune.

Sursa » COPII SINGURI ACASA. Carte pentru persoanele care au grijă de copii cu părinţi plecaţi în străinătate.