Societatea civilă crează starea de spirit din societate, declaraţie



Reprezentanţii societăţii civile sunt cei care crează starea de spirit în ţară, inclusiv prin acţiuni de atenţionare asupra lacunelor guvernării. Sarcina, însă, devine mai greu de realizat în contextul politicilor anticorupţie slab dezvoltate. Delaraţia aparţine directorului Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, şi a fost făcută în cadrul dezbaterilor publice „Cultura politică şi societatea civilă”, organizate de Agenţia de presă Info-Prim Neo.

„ Recunoaştem că societatea civilă are probleme în crearea stării de spirit, dar dumneavoastră, guvernanţii, vă rog să fiţi responsabili. Da, noi avem probleme, dar dumneavoastră, mass-media, fiţi cât mai echidistanţi. Avem probleme, dar dumneavoastră, colegii din societatea civilă colaboraţi, pentru că dacă nu veţi colabora şi nu se vor aduce cazuri concrete de corupţie, nu vom avea ce investiga. Cu părere de rău, societatea civilă se lasă copleşită de copilăria democraţiei, ne place să ne arătăm în mass-media, dar trebuie să ne asumăm şi o responsabilitate”, a spus Lilia Carasciuc.

În acelaşi context, expertul Transparency International a menţionat că societăţii moldoveneşti îi este caracteristică o coeziune civică foarte slabă şi a adus exemple despre solidaritatea oamenilor din alte state, inclusiv Letonia şi ţara vecină, Ucraina.

„Am urcat în taxi şi l-am întrebat de şofer dacă există o diferenţă între pasagerii moldoveni şi cei din alte ţări unde spunea că a lucrat. Mi-a răspuns că diferenţa o face solidaritatea oamenilor. Astfel, dacă este o vreme urâtă, ucrainenii pun mână de la mână şi iau un taxi, care îi duce pe fiecare acasă mai ieftin, pe când la noi în Moldova, stau câte 4-5 oameni în staţie, bani nu le ajung, dar nici nu se apropie unul de altul ca să-ţi rezolve problemele în comun. Dar şi taximetriştii stau fără lucru. În schimb, în Republica Moldova există invidie care poate fi numită sport naţional”, a exemplificat Lilia Carasciuc.

Dezbaterea publică „Cultura politică şi societatea civilă”, este a noua din ciclul de acţiuni similare prevăzute de proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.

 

Info-Prim Neo