Portalul Curaj.net - persecutat de Procuratură pentru că a publicat un articol despre SIS



Site-ul www.curaj.net a fost implicat într-un dosar penal, pe motiv că cineva a publicat un articol în care s-au dat nume ale colaboratorilor SIS și s-a povestit despre fărădelegile ce se comit în cadrul acestei structuri. Deoarece administratorii paginii curaj.net, Oleg și Ghenadie Brega au refuzat să dea procurorului IP-ul autorului care a postat textul, judecătorul a emis o încheiere prin care se permite ridicarea calculatoarelor de la sediul Hyde Park.

În dosar se invocă faptul că au fost încălcare prevederi  ale legii privind statutului ofițerului de informații și securitate.

Ghenadie Brega, unul din administratorii site-ului, spune că solicitarea procurului de a furniza informația ar crea precedente de presiune asupra mass-mediei și n-ar trebui să fie acceptată. „Cu siguranță e o încălcare de lege, iar acum rămâne doar să apelăm la instanțele internaționale pentru că cele interne au fost deja epuizate printr-o ordonanță semnată de judecătorul Borislav Babenco, care spune că este o încheiere irevocabilă, a mai adăugat Brega.

Site-ul curaj.net este un portal de opinii al Asociației Hyde Park, organizație care militează pentru dreptul la libera exprimare și accesul la informații. Membrii Asociației spun că acestă solicitare contravine normelor legale, deoarece legea stipulează că sursele pot fi divulgate numai în cazul în care au fost epuizate toate căile de obținere a acestei informații.

Precizăm că un caz similar a fost câștigat, recent, la Strasburg. CEDO a interzis ascultarea jurnaliștilor sau perchezitionarea locuințelor și redacțiilor pentru aflarea surselor de la care s-au obținut documente secrete, pe motiv că se incalcă protecția surselor și se atentează la democrație.

 

Moldova.ORG