Nicolae Timofti este acuzat că nu respectă principiul egalităţii de gen



Consiliul Naţional al ONG din Moldova şi mai multe organizaţii constituente constată, într-o scrisoare adresată preşedintelui ţării, Nicolae Timofti, că acesta nu respectă principiile egalităţii de gen, discriminarea femeilor fiind vizibilă la formarea echipei prezidenţiale, a delegaţiilor oficiale, dar şi atunci când sunt organizate evenimente publice cu participarea preşedintelui, transmite Info-Prim Neo.

Cei peste 25 de semnatari ai scrisorii menţionează că la întâlnirea din 12 iulie curent, pe care preşedintele a avut-o cu analişti politici şi lideri de opinie, nu a fost invitată nicio femeie. „Modul în care a fost organizată întâlnirea respectivă ne sugerează faptul că Preşedinţia Republicii Moldova consideră că nu am avea în ţară candidaturi de gen feminin competente, care să se pronunţe şi să facă analize în cadrul evenimentelor publice pe subiecte de ordin social, economic sau politic”, se spune în scrisoarea adresată lui Nicolae Timofti.

Semnatarii susţin că şi în cazul delegaţiilor preşedintelui este ignorată dimensiunea de gen, majoritatea delegaţiilor fiind alcătuite doar din bărbaţi. „Reiterăm apelul Consiliului Naţional al ONG cu privire la necesitatea promovării femeilor la nivel decizional în întreaga ţară. Ne exprimăm încrederea că preşedintele va respecta în acţiunile ulterioare Constituţia Republicii Moldova, Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului şi principiile europene privind egalitatea drepturilor dintre femei şi bărbaţi”, menţionează semnatarii scrisorii.

Aceştia aşteaptă ca în alte funcţii vacante de consilier să fie promovate femei pentru a respecta echilibrul de gen în procesul decizional, ca un indicator semnificativ al democraţiei şi un imperativ al dreptăţii sociale.

 

Info-Prim Neo

 

P.S. Replica la aceste acuzatii o puteti gasi aici