Acces la studii pentru persoane cu dizabilităţi de vedere



Persoanele cu dizabilităţi sunt, sau în cel mai rău caz- trebuie să fie membri egali ai societăţii. Tinerii cu dizabilităţi au dreptul la studii,inclusiv la studii superioare  acest drept fiind prevăzut de cadrul normativ naţional al Republicii Moldova. Legile  RM, care reglementează incluziunea persoanelor cu dizabilităţi în instituţiile superioare de învăţământ sunt :

Constituţia Republicii Moldova (1994) , art.51 ; legea  Învăţământului nr. 547/1995, art. 4, 6, 57 ;  legea  nr. 821/1991 privind protecţia socială a invalizilor , art. 21, 23,  (în vigoare până la intrarea în vigoare a noii legi (Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, art. 7, 28, 30, 34,  adoptată de parlament  în lectura finală, dar încă nepublicată   în Monitorul Oficial) ;   Legea nr. 121 din 25.05.2012 cu privire la asigurarea egalităţii (data intrării în vigoare – 01.01.2013), art. 1 ; legea  nr. 169/2010 pentru aprobarea strategiei privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi pentru anii 2011-2013. Conform articolului 21, capitolul IV din legea privind protecţia socială a invalizilor, statul garantează persoanelor cu dizabilităţi condiţii necesare pentru instruire şi pregătire profesională. Organele învăţămîntului public, în comun cu organele de ocrotire a sănătăţii, muncii şi  protecţiei  sociale, sunt  obligate  să  asigure  căpătarea  de către  invalizi  a  studiilor medii generale, medii de  specialitate  şi superioare  în  conformitate  cu programul  individual  de  reabilitare. Instituţiile  de învăţămînt,în comun cu reprezentanţii organizaţiilor obşteşti ale persoanelor cu dizabilităţi,  pot stabili înlesniri suplimentare pentru instruirea persoanelor cu deficienţe. Deasemenea, anual, pentru persoanele  ce fac parte din categoriile social vulnerabile, printre care şi persoanele cu dizabilităţi,  este prevăzut un număr de locuri bugetare.  Prin urmare 15 % din numărul total de locuri bugetare, sunt destinate categoriilor defavorizate.

Pentru a putea beneficia de această facilitate- persoanele cu dizabilităţi trebuie să prezinte copia certificatului de invaliditate,dacă este posibil- un demers din partea unei organizaţii  nonguvernamentale din care fac parte , precum şi să indice în fişa pe care o completează la admitere- faptul că optează pentru a beneficia de admitere preferenţială, în baza celor 15 % de locuri bugetare, oferite de stat.

Mai mult decît atît, un avantaj pentru studenţii cu dizabilităţi de vedere, constă în existenţa unui centru, destinat elevilor şi studenţilor cu dizabilităţi vizuale din Republica Moldova, indiferent de instituţia  în care aceştia îşi fac studiile.

Centrul  de Suport Fără Bariere pentru Studenţi şi Elevi cu Dizabilităţi de vedere, şi-a început activitatea în luna septembrie a anului 2008, ca rezultat al unei fructuoase colaborări dintre Societatea Orbilor din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova,   Universitatea Comenius din Bratislava, Slovacia şi Universitatea Tehnică  din Karlsruhe, Germania.   În luna iunie 2011, Societatea Orbilor din Moldova, alături de Centrul „Speranţa” pentru copii cu dizabilităţi locomotorii, au obţinut  recunoaştere internaţională şi menţiuni pentru două proiecte reuşite, prezentate în cadrul Premiilor Fundaţiei ERSTE pentru integrare socială. Proiectul înaintat de Societatea Orbilor din Moldova  presupune extinderea serviciilor Centrului  de Suport Fără Bariere, crearea unei biblioteci electronice, care  să conţină  cărţi şi manuale destinate studenţilor slabvăzători şi nevăzători.

La ora actuală, centrul dispune de o bibliotecă electronică de cîteva sute de cărţi şi manuale, din  diverse domenii precum: medicină, anatomie, psihologie, jurnalism şi ştiinţe ale comunicării, informatică, etc. La  lansarea site-ului Centrului , biblioteca electronică, care urmează să fie îmbogăţită va fi accesibilă pe internet. Deasemenea, în cadrul centrului, studenţii şi elevii cu dizabilităţi de vedere, pot dispune, de servicii de scanare la comandă a cărţilor, manualelor, sau a oricăror altor materiale, de convertirea materialelor în diferite formate accesibile- audio, etc, navigare nelimitată şi gratuită pe internet, imprimare în format braille, precum şi în scris plat (obişnuit).

În caz de necesitate a studentului, coordonatorii centrului colaborează cu cadrele didactice, în scopul stabilirii unui program de studii adaptat necesităţilor studentului.

Centrul dispune de calculatoare dotate cu programe cititoare de ecran (Jaws, Virgo, Expresivo etc),  programe de mărire a imaginii,  display braille, imprimantă braille, scaner,imprimantă  pentru  scris plat,  multiplicator,  dispozitive de mărire a imaginii, care permit vizualizarea întru-un format mărit a imaginii direct de pe suport-hîrtie.

Pe parcursul a cei 4 ani, din momentul inaugurării Centrului de Suport Fără Bariere pentru Studenţi şi Elevi cu dizabilităţi de vedere, s-a demonstrat în mod practic facilitarea procesului de învăţămînt a studenţilor cu deficienţe vizuale, datorită existenţei acestui centru.

Echipa angajaţilor invită toţi studenţii cu dizabilităţi de vedere, de a se alătura grupului de beneficiari ai centrului.

Adresa  noastră este :  Mun. Chişinău, str. Alexei Mateevici nr 60,  Bl. 4 al USM, etaj 2, auditoriul 255

Vă aşteptăm cu drag.

 

Larisa Celan – Coordonator al Proiectului Centru de Suport Fără Bariere

Livia Pînzari- Asistent în relaţii publice, în cadrul Centrului de Suport Fără Bariere pentru Studenţi cu Dizabilităţi de Vedere