CReDO regretă că interesul unui partid prevalează asupra interesului public



Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, regretă faptul că interesul unui partid de la guvernare prevalează asupra interesului public. Declaraţia vine după ce Parlamentul nu a numit preşedintele CNI nici la ultima şedinţă din sesiunea de primăvară-vară.

„În opinia mea asistăm la o situaţie când PL condiţionează numirea preşedintelui CNI cu anumite favoruri, fie că pretinde la acest post propunând un avocat de profesie, care demonstrează o puternică loialitate pentru PL. Este o situaţie regretabilă pentru că interesul PL prevalează asupra interesului public şi demonstrează exercitarea influenţei PL asupra CNI”, a declarat Sergiu Ostaf pentru Info-Prim Neo. 

În ultima şedinţă din sesiunea de primăvară-vară, la 12 iulie, liderul fracţiunii Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, a declarat că preşedintele CNI trebuie să fie numit cât mai curând, dacă se doreşte să fie combătută corupţia şi să se facă ordine în declaraţiile privind veniturile şi proprietăţile demnitarilor. Însă liderul fracţiunii Partidului Liberal, Ion Hadârcă, a declarat că nu trebuie să fie grăbite lucrurile. După o pauză de 15 minute, luată pentru consultări în alianţă, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a anunţat că nu s-a ajuns la un numitor comun şi că subiectul este amânată pentru toamnă. 

„Poziţia PL va avea consecinţe negative asupra implementării Planului de Liberalizare a regimului de vize pentru că se amână cel puţin pentru 3-4 luni asigurarea funcţionalităţii CNI – un element critic în combaterea şi prevenirea corupţiei”, susţine Sergiu Ostaf. 

Parlamentarii au ales componenţa Comisiei Naţionale de Integritate încă la 22 iunie, dar aceasta nu-şi poate începe activitatea fără preşedinte. În jur de 50 de organizaţii nonguvernamentale au semnat mai devreme o declaraţie în care au făcut apel către liderii politici să urgenteze alegerea conducerii Comisiei Naţionale de Integritate ca această să-şi înceapă activitatea. Reprezentanţii acestor organizaţii menţionau că Cristina Cojocaru, membru al comisiei din partea societăţii civile, este cea mai potrivită pentru această funcţie. 

Din comisie mai fac parte Vera Lupu, propusă de PLDM, Ion Casian, din partea PL, Leonid Morari, înaintat de PDM şi Dumitru Prijmireanu – reprezentantul PCRM. Membrii CNI sunt egali în drepturi. Comisia are menirea să verifice averile şi conflictele de interese ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică, a judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere.

 

Info-Prim Neo