Centrul ”Speranța” și interpretul norvegian Torstein Sodal au lansat proiectul ,,Cinema Mobilă” pentru o schimbare de atitudini și stereotipuri cu privire la persoanele cu dizabilități în Republica Moldova



Chișinău, 4 Iulie 2012 — Centrul ”Speranța” din Chişinău, în colaborare cu renumitul interpret Torstein Sodal, Norvegia, precum și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei din Republica Moldova au lansat astăzi proiectul ”Cinema Mobilă” pentru susținerea și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități prin vizionarea de filme documentare și artistice cu privire la viața persoanelor cu dizabilități.

Acest proiect are drept scop dezvoltarea inițiativei civice în rîndul copiilor și tinerilor cu dizabilități, lansarea mesajelor sociale cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități și promovarea acestora în cadrul unui mediu non-formal, prin vizionarea de filme documentare și artistice cu privire la viața persoanelor cu dizabilități. 

”Persoanele cu dizabilități sunt unul din cele mai discriminate și vulnerabile grupuri în Modlova. Iată de ce sunt necesare noi proiecte de incluziune socială, noi abordări cu privire la dizabililtate axate pe evidențierea abilităților și imputernicirea rolului social al persoanelor cu dizabilități”, a spus Lucia Gavriliţă, Director Executiv al Centrului “Speranţa”.

Această situație se va schimba odată cu promulgarea cît de curînd a legii ”Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova”, care prevede atît respectarea drepturilor, cît și schimbarea de atitudini față de circa 14 mii de asemenea persoane din țara noastră. ”Acest proiect este un exemplu deosebit de sensibilizare și conștientizare a faptului că persoanele cu dizabilități au aceleași drepturi și oportunități ca și noi, iar misiunea noastră este de ai încuraja prin asemenea acțiuni”, a menționat Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei din Republica Moldova. 

Pentru lansarea proiectului “Cinema Mobilă” artistul Torstein Sodal a decis să vină din Norvegia în Moldova cu bicicleta. Interpretul a parcurs într-un timp restrîns mii de kilometri, demonstrînd că ţările sunt la o asemenea depărtare una de alta care poate fi parcursă cu bicicleta. Sodal a vizitat în calea sa mai multe localități și instituții specializate pe reabilitarea copiilor cu dizabilități, astfel, organizînd promovarea și colectarea de fonduri pentru susținerea acestui proiect.

”Ideia acestui proiect este de a sparge stereotipurile și schimba atitudinile, sensibiliza și stimula dezbateri cu privire la persoanele cu dizabilități și rolul acestora, iată de ce consider că filmul are puterea de a produce această schimbare și crea un viitor mai bun pentru toate persoanele, indiferent de abilități sau dizabilități”, consideră Torstein Sodal, intepret din Norvegia.

În cadrul proiectului se va organiza săptămînal proiecții de filme în diferite orfelinate, instituții rezidențiale și instituții de învățămînt de cultură generală pentru a oferi copiilor cu dizabilități posibilitatea de relaxare, iar copiilor cu dezvoltare normală șansa de a-și schimba opinia și abordarea cu privire la dizabilitate.

Pentru informaţii suplimentare: 

Tatiana Cernomoriţ, coordonator de program, Centrul „Speranţa”,
Tel: (+373 22) 56 11 00 
Mob: +373 69522419 
E-mail: jalba.tatiana@yahoo.com

Centrul „Speranţa
Din 1998 Centrul „Speranţa” este un lider în domeniul reabilitării şi integrării sociale a persoanelor cu nevoi speciale, fiind primul Centrul de Zi, ca și alternativă instituționalizării pentru copii cu dizabilități. Misiunea Centrului constă în dezvoltarea unui sistem de servicii în sprijinul copiilor cu dizabilităţi, familiilor lor, altor prestatori de servicii şi întregii societăţi; un sistem bazat pe răspuns eficient şi calitativ în parteneriat cu organizaţii competente şi organizaţii cu putere de decizie în vederea respectării dreptului şi valorificării potenţialului fiecărui copil.
Pentru mai multe informaţii: www.speranta.md

Torstein Sodal
Interpretul norvegian Torstein Sodal a venit pentru prima dată în Republica Moldova în anul 2003 pentru a participa la concertul pentru copiii cu dizabilități „Incă o față zâmbitoare”. De atunci, a mai vizitat republica noastră încă de șapte ori. Piesa sa inspirată de copiii cu dezabilităţi din Republica Moldova, numita „Vantul din Est” (,,Eastern wind”), s-a clasat pe locul doi la preselectia natională din Norvegia pentru concursul „Eurovision-2008”: http://www.youtube.com/watch?v=B4Jzsue8hxM&feature=player_embedded#! În cadrul festivalului „Incă o față zâmbitoare” din 2008, a realizat un duet frumos cu interpreta autohtonă Natalia Barbu - http://www.youtube.com/watch?v=0PMC0B5AvnQ