Taberele Solidarităţii sunt o posibilitate de a ieşi din indiferenţă



Luni, pe data de 25 iunie, Diaconia a dat startul proiectului Taberele Solidarităţii 2012. În acest an sunt organizate 4 tabere de zi în parteneriat cu organizaţiile italiene Caritas Ambrosiana şi Bambini in Romania (BIR).

Prima tabăra este în plină desfăşurare la Orhei, avându-i, în calitate de animatori, pe 10 voluntari din Italia (BIR) şi 10 din Moldova (Centrele parohiale din Orhei şi Feteşti). De dimineaţă voluntarii realizează jocuri şi activităţi creative pentru copii, iar în partea a doua zilei ajută bătrânii în treburile gospodăreşti.

În primele 2 zile de tabără pe terenul de joacă au venit peste 100 de copii, iar în cea de a 3-a zi, numărul acestora depăşeşte 200.

Benedetta Locatelli (voluntar din Italia): „Sunt pentru al doilea an în Moldova în calitate de voluntar la Taberele Solidarităţii şi mă bucur că am reuşit să stabilesc o relaţie frumoasă cu voluntarii moldoveni, copiii, bătrânii şi preotul. Apreciez dorinţa tinerilor de aici de a se implica şi, deoarece avem posibilitatea să locuim împreună pe parcursul taberelor, reuşim să ne cunoaştem: învăţăm unii de la alţii jocuri, cuvinte, reţete culinare, tradiţii. Bariera de limbă o depăşim prin intermediul gesturilor. Copiii de aici vin în fiecare zi cu dorinţa de a se juca, au chiar şi jocuri preferate, asta ne face, pe noi voluntarii, să ne simţim necesari şi ne motivează să dăruim tot ce cunoaştem.

Prin intermediul taberelor depăşim realitatea ţării în care trăim şi cunoaştem o altă realitate. Reuşim să ieşim din indiferenţă, iar asta ne amintim de sloganul BIR- Indignanta nu este suficientă…”

Mariaclaudia Brunello (voluntar din Italia): „Îmi place faptul că aici, deşi copiii sunt foarte diferiţi, au ceva în comun: sunt educaţi şi uşor de organizat, de aceea numărul lor mare în fiecare zi, nu ne sperie pe noi, cei 20 de voluntari. Lucrul social ne ajută să cunoaştem Moldova în detalii, de exemplu în prima zi de tabără i-am vopsit unei bătrânele poarta şi uşa. Cel mai dificil e ritmul vieţii de tabără şi rolul de animator: eşti mereu implicat, nu ai timp liber, trebuie să planifici fiecare minut. Comunicarea este cea care ne amuză: vorbim limbi diferite, dar ne înţelegem de minune”

Luminiţa Ursachi (Centrul „Sf. Stelian” din Feteşti, r-nul Edineţ): „La tabără este extraordinar: noi, voluntarii suntem obosiţi, dar fericiţi. În fiecare zi culegem sute de zâmbete de pe feţele copiilor şi a bătrânilor singuratici, asta ne ridică dispoziţia şi ne aminteşte de rolul nostru în acest proiect.”

Următoarea tabără va fi organizată în perioada 2-7 iulie la Feteşti.

Pentru alte detalii despre tabără Vă invităm să accesaţi:

http://diaconia.md/libview.php?l=ro&idc=69&id=579

http://diaconia.md/category.php?l=ro&idc=166&

Persoană de contact:

Anna Zastavneţcaia,

responsabil de relaţii publice

Misiunea Socială "Diaconia"

Tel. 022 46 32 28

www.diaconia.md

foto_tabara111